Kijev razglašen za najboljše mesto na svetu

ByAna Koren

5. januarja, 2023 , ,
Foto: Pexels

Kijev razglašen za najboljše mesto na svetu
Norveška je postala najpomembnejši dobavitelj energije za Nemčijo
Ukrajinski obveščevalec: Pričakovati je treba nadaljnje napade globoko v rusko ozemlje
Macron: Francija bo v Ukrajino poslala bojna oklepna vozila

Kijev razglašen za najboljše mesto na svetu


Agencija Resonance je danes razglasila Kijev za najboljše mesto na svetu. “Kijev je urbani svetilnik poguma in moči, ki vodi kljubovalno nacijo v boju proti morilskemu agresorju. Tako kot preostala Ukrajina je kraj neusahljivega poguma,” so zapisali na lestvici PR agencije Resonance Consultancy.

“Kijev je danes srce Evrope”

Župan Kijeva Vitalij Kličko je to odločitev pozdravil.

“Strokovnjaki so opazili pomemben razvoj mestne infrastrukture v zadnjih 10 letih – gradnja novih parkov in trgov ter izboljšanje starih, urejanje parkirišč, dvig kakovosti javnega prevoza. Danes je Kijev srce Evropo in se še naprej bori za življenje, za razvoj, za lepoto mesta in udobje njegovih prebivalcev,« je Kličko zapisal na Telegramu.

Ukrajinski obveščevalec: Pričakovati je treba nadaljnje napade globoko v rusko ozemlje

Vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kirill Budanov je za ABC povedal, da je treba pričakovati nadaljnje napade globoko v rusko ozemlje. Dodal je, da se bodo odvijale “čedalje globlje” znotraj ruskega ozemlja, pri čemer ni navedel, ali bo zanje odgovorna Ukrajina.

Budanov pravi, da bo šele po koncu vojne lahko komentiral odgovornost svoje države za napade in da namerava Ukrajina spomladi narediti velik preboj. Komentiral je tudi svoj obisk v Bahmutu v Donecki regiji konec decembra.

“Vojaki so mi pokazali območje, kjer so bila zložena trupla. Videti je bilo kot v filmu. Na stotine mrtvih gnije na odprtem polju, nekje so zloženi drug na drugem kot improvizirani zidovi. Ko ruske enote napadejo tisto polje, ta telesa uporabljajo kot kritje; kot ščit . Ampak to ne deluje. Tam so prava polja trupel,” je dejal Budanov.

Macron: Francija bo v Ukrajino poslala bojna oklepna vozila

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu povedal, da bo Francija v Ukrajino poslala oklepna bojna vozila AMX-10 RC. Za zdaj niso znane podrobnosti o številu vozil ali roku dostave.

Norveška je postala najpomembnejši dobavitelj energije za Nemčijo

Norveška je postala najpomembnejši dobavitelj energije za Nemčijo, je sporočila vlada v Berlinu in napovedala pogovore o zelenih projektih.

Norveška je zelo posebna partnerica Nemčije, je dejal namestnik tiskovnega predstavnika vlade Wolfgang Büchner. Sodelovanje med državama je najboljši primer strateškega partnerstva na številnih pomembnih področjih, je dodal Büchner.

“Brez obsežne in zanesljive dobave iz Norveške bi bile razmere v Nemčiji to zimo veliko težje,” je poudaril.

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck namerava odpotovati na Norveško, kjer se bo jutri in v petek pogovarjal s politiki in predstavniki gospodarstvenikov.

Habeck in norveški sogovorniki nameravajo razpravljati o temah, kot so uporaba vetrne energije na morju, vodik kot gorivo, širitev infrastrukture za obnovljive vire energije in podzemno shranjevanje ogljikovega dioksida (CO2).

Ukrajina: Osvobodili smo 40 odstotkov ozemlja, ki so ga zasedli Rusi

V lanskem letu smo osvobodili štirideset odstotkov ozemelj, zasedenih po 24. februarju, torej po začetku ruske invazije na Ukrajino, je povedal general Valerij Zalužni, vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil.

“Oborožene sile so osvobodile 40 odstotkov ozemelj, zasedenih med invazijo, ki se je začela februarja lani, in 28 odstotkov vseh ozemelj, ki jih je Rusija zasedla od leta 2014,” je po navajanju CNN-a Zalužni zapisal na Telegramu… več tukaj.