Kijev zgrožen nad posnetkom usmrtitve ukrajinskega vojaka

ByAna Koren

7. marca, 2023 ,
Foto: Pexels

Kijev zgrožen nad streljanjem ukrajinskih jetnikov, grob si je skopal sam

V središču razprav, povezanih z vojno v Ukrajini, je tokrat posnetek, na katerem se zdi, da prikazuje usmrtitev ukrajinskega vojaka, ki naj bi ga ustrelili Rusi.

Michael Colborne iz raziskovalne skupine Bellingcat poroča o odzivu dela Wagnerjeve skupine plačancev.

Med tistimi, ki so delili posnetek usmrtitve ukrajinskega vojaka, je bila po besedah Colborna ​​neonacistična enota Rusič, ki se v Ukrajini bori v okviru skupine Wagner. Na aplikaciji Telegram so ob posnetku zapisali: “Končno normalna reakcija.”

Tiho kljubovanje človeka, ki se je očitno zavedal, da bo umrl, in njegove zadnje besede Slava Ukrajini so hitro postanale simbol odpora med podporniki Ukrajine. 

Moški na posnetku si je, preden so ga ustrelili sam izkopal grob, pokadil cigareto in rekel “Slava Ukrajini”.

Transparency International je odgovoril Rusiji, ki jo je razglasila za nezaželeno

Potem ko je Rusija organizacijo označila za nezaželeno se je oglasil tudi Transparency International. Spomnimo, Rusija je sporočila, da dejavnosti organizacije s sedežem v Nemčiji, ki deluje v več kot 100 državah po svetu, “očitno presegajo deklarirane cilje”. Ruski glavni tožilec je Transparency International obtožil vmešavanja “v notranje zadeve Ruske federacije”.

Izvršni direktor skupine se je zdaj odzval na potezo Rusije z besedami, da je “korupcija problem, ki ne pozna meja”.

“Glavno poslanstvo Transparency International je pritegniti pozornost in se boriti proti korupciji povsod,” je dejal Daniel Eriksson. Dodal je, da jim ne bodo preprečili, da bi jih označili za nezaželeno organizacijo. Poudaril je, da bo “še naprej osvetljeval korupcijo in kleptokracijo v Rusiji in drugod, da bi spodbujal preglednost, odgovornost, integriteto in zahteval odgovornost vlade.”

Ukrajina je ZDA prosila za kasetne bombe

Ukrajina je ZDA prosila za kasetno orožje. Išče kasetne bombe MK-20, ki bi jih naj z brezpilotnimi letali odvrgel na ruske sile.

Kasetno strelivo, ki je prepovedano v več kot 120 državah, običajno sprošča veliko število manjših bomb, ki lahko brez razlikovanja ubijajo na velikem območju, kar pomeni tudi grožnjo civilistom.

Ukrajina upa, da ji bo kasetno strelivo dalo prednost v težkem boju proti ruskim silam v vzhodni Ukrajini.

Ukrajinci so že zahtevali kasetne granate kalibra 155 mm.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Zelenski se je odločil za obrambo Bahmuta

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in njegovi vojaški poveljniki so se odločili, da bodo še naprej branili vzhodno mesto Bahmut. Bahmut si ruske sile in Wagnerjevi plačanci že več mesecev obupano prizadevajo zavzeti. Informacije o srečanju Zelenskega s poveljniki ukrajinske vojske so navedene v izjavi, ki so jo poslali iz urada ukrajinskega predsednika… več tukaj.