Kim Jong Un in Putin v boju proti imperializmu

Ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski voditelj Kim Jong Un sta v sredo v vzhodni Rusiji razpravljala o vrsti “občutljivih tem”. Kim je v spremstvu visokih vojaških in vladnih osebnosti namignil, da podpira rusko invazijo na Ukrajino. Prav tako je izrazil tudi podporo vsem Putinovim odločitvam in zagotovil, da bosta državi ostali skupaj v boju proti imperializmu.

Srečanje vključuje obisk kozmodroma Vostočni, kjer je Putin obljubil pomoč Severni Koreji pri izdelavi satelitov. “Vodja Severne Koreje kaže veliko zanimanje za raketno tehnologijo, prav tako poskušajo razviti lasten vesoljski program,” je povedal Putin novinarjem. V vesoljskem objektu blizu kitajske meje bosta voditelja razpravljala tudi o trgovinskih odnosih in mednarodnih zadevah.

Obe državi, ki se soočata z mednarodnimi sankcijami, vse bolj potrebujeta druga drugo. Rusija potrebuje severnokorejsko strelivo za svojo invazijo na Ukrajino. Kim pa medtem nujno potrebuje hrano in humanitarno pomoč zaradi kroničnega pomanjkanja hrane, ki ga je poslabšala pandemija COVID-19.

Bo srečanje vodilo do orožarskega sporazuma?

Washington meni, da bi lahko srečanje vodilo do orožarskega sporazuma med državama. Slednje bi bilo v nasprotju z mednarodnim pravom, saj je v skladu z varnostno resolucijo Združenih narodov iz leta 2009 prepovedano pridobivanje orožja iz Severne Koreje. ZDA so Severno Korejo pred tem obtožile, da je dobavila orožje Rusiji, čeprav ni jasno, ali so bile opravljene kakršne koli dobave.

Fyodor Tertitskiy, strokovnjak za severnokorejsko zgodovino in vojsko, je izrazil dvom glede možnosti pomembnega dogovora. Tertitskiy meni, da je veliko odvisno od tega, ali ga bo Kitajska odobrila. Trdi, da Pjongjang ni videl nobenih gospodarskih koristi od podpore Moskvi kljub javni podpori invaziji na Ukrajino in priključitvi Krima.

Siemon Wezeman iz Stockholmskega mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (SIPRI) je dejal, da bi dogovor o dobavi streliva med Rusijo in Severno Korejo nedvoumno kršil mednarodno pravo. “Tega ne bomo vedeli, dokler ne bo trdnih dokazov, da je Rusija na bojišču v Ukrajini uporabljala severnokorejsko orožje in strelivo,” je dodal Wezeman.

Ker je Severna Koreja od začetka leta izvedla več prepovedanih poskusov orožja, sta Južna Koreja in ZDA okrepili obrambno sodelovanje ter organizirali skupne vaje in pomorske manevre z Japonsko. Pred srečanjem sta Južna Koreja in Japonska sporočili, da sta zaznali izstrelitev dveh balističnih raket kratkega dosega iz Severne Koreje. Ameriški analitik Ankit Panda je opisal “izstrelitev brez Kim Džong Una v državi” kot “fascinantno”.

Foto: Jackson Hink X

Portal24