Kim Jong-un: Razširili in okrepili bomo vojaške vaje, pripravljeni bomo na vojno

Najvišji severnokorejski vojaški predstavniki so na srečanju, ki ga je nadzoroval Kim Jong-um dejali, da bodo razširili in okrepili vojaške vaje. S potezo želijo zagotoviti svojo pripravljenost na vojno, pred veliko parado poročajo državni mediji. 

Glavna točka dnevnega reda je bilo “vprašanje nenehnega širjenja in krepitve operacij in bojnih vaj (Korejske ljudske armade), ki strogo izpopolnjujejo vojno pripravljenost”, navaja uradna korejska osrednja tiskovna agencija. Srečanje osrednje vojaške komisije Severne Koreje je potekalo v času, ko v Pjongjangu potekajo “obsežne priprave na parado” pred državnimi prazniki ta mesec.

Severna Koreja v sredo praznuje obletnico ustanovitve svojih oboroženih sil in “Dan sijoče zvezde”. Slednji je 16. februarja, na rojstni dan Kim Jong Ila, sina ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga in očeta Kim Jong-una.

Načelnik združenega štaba južnokorejskih oboroženih sil je dejal, da pozorno spremlja območja okoli parade v Pjongjangu. Dodal je, da so v zadnjih dneh opazili “veliko povečanje števila osebja in vozil”.

Komentiral kitajski balon

Seul in Washington sta začela krepiti skupne vojaške vaje, Severna Koreja je pred tem eno leto testirala orožje in s tem kršila sankcije. Pjongjang takšne skupne vaje vidi kot vajo za invazijo.

Prejšnji teden so varnostni zavezniki izvedli skupne zračne vaje, ki so vključevale strateške bombnike in nevidne lovce. Pjongjang je zato opozoril, da bi takšne vaje lahko “zanetile vsesplošen konflikt”.

Severnokorejski zunanji minister je dejal, da je poteza za okrepitev skupnih vaj prestopila “zadnjo rdečo črto”. Obrambno ministrstvo Seula je sporočilo, da je severnokorejski balon čez vikend prečkal njegov zračni prostor, vendar je ugotovilo, da ne predstavlja grožnje.

Domneva se, da gre za vremenski balon, poroča tiskovna agencija Yonhap. Agencija se sklicuje na uradnike, ministrstvo je sporočilo, da je sprejelo “ukrepe”, ne da bi navedlo podrobnosti.

Poročilo je prišlo po tem, ko je Washington sestrelil nekaj, za kar je verjel, da je kitajski nadzorni balon. Peking pa je dejal, da gre za civilni balon na vroč zrak, ki je pomotoma vstopil v ameriški zračni prostor.

Poznavalci pravijo, da je cilj ponedeljkovega srečanja najvišjih voditeljev Severne Koreje poudariti pripravljenost države na soočenje s prihajajočimi skupnimi vojaškimi vajami Južne Koreje in ZDA, a tudi poudariti, da je pripravljena na pravo vojno.

vir Foto: zaje zaslona

By A.K.

Komentar: