Kim Jong Un: Vojska mora doseči “popolno vojno pripravljenost”

Kim Jong UN [Foto: Wikimedia/ Kremelj]

Kim Jong Un: Vojska mora doseči “popolno vojno pripravljenost”

V luči nedavno začetih letnih skupnih vojaških vaj med ZDA in Južno Korejo, ki so letos podvojile svojo velikost v primerjavi z lanskim letom, je severnokorejski voditelj Kim Jong Un obiskal glavno vojaško operativno bazo v zahodni regiji Severne Koreje. Državna tiskovna agencija KCNA je poročala, da je Kim med obiskom, katerega natančna lokacija ni bila razkrita, vojski naročil, da poveča svojo pripravljenost na vojno.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je poudaril pomen “dinamičnega določanja novega vrha intenziviranja vojnih priprav” v odziv na trenutno varnostno situacijo. V izjavi, ki jo je prenesla KCNA, je Kim izrazil, da mora vojska izvajati “prave vojne vaje” za hitro izboljšanje svojih bojnih sposobnosti in doseči “popolno vojno pripravljenost.”

Kimov obisk in pripombe prihajajo v času, ko letne skupne vojaške vaje med ameriškimi in južnokorejskimi silami vzbujajo napetosti na Korejskem polotoku. Te vaje, ki so letos večje kot kadar koli prej, so že sprožile zaskrbljenost zaradi možnega povečanja vojaškega spopada v regiji.

Čeprav KCNA ni izrecno navedla, ali so Kimove pripombe neposredno usmerjene proti ameriško-južnokorejskim vojaškim vajam, je jasno, da so nedavne aktivnosti povečale napetost v regiji. Voditelj je pregledal enote, ki izvajajo manevre v razmerah, ki simulirajo realne bojne situacije, kar kaže na resnost, s katero Severna Koreja pristopa k svoji vojaški pripravljenosti.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Wikimedia/ Kremelj