Kim Jong Un zaključil šestdnevni obisk Rusije

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je zaključil šestdnevni obisk Daljnega vzhoda Rusije, kjer se je srečal s predsednikom Vladimirjem Putinom in obiskal ključne vojaške in tehnološke lokacije. Kimov oklepni vlak je odpeljal z železniške postaje v Artjomu ob zvokih ruske patriotske koračnice “Zbogom Slavianka,” poroča ruska agencija RIA.

Kim je obiskal univerzo, gledal predstavo mrožev v ruskem akvariju in pregledal ruske bombnike, ki lahko nosijo jedrsko orožje in druge napredne orožarske tehnologije. Srečanje s Putinom in obisk vojaških in tehnoloških lokacij sta sprožila mednarodne pomisleke glede morebitnega orožarskega zavezništva med dvema izoliranima državama. Severnokorejski državni mediji so poudarili poudarek Kimovega potovanja na razširitev “strateškega in taktičnega usklajevanja” med vojskama njunih držav v pogovorih z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem.

Ameriški in južnokorejski uradniki opozarjajo, da bi Severna Koreja lahko zagotovila strelivo za vojno Moskve proti Ukrajini v zameno za sofisticirano rusko orožarsko tehnologijo, ki bi pospešila Kimove jedrske ambicije.

vir Foto: Jackson Hink X Portal24

Ne spreglejte…

Kim Jong Un in Putin v boju proti imperializmu

Ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski voditelj Kim Jong Un sta v sredo v vzhodni Rusiji razpravljala o vrsti “občutljivih tem”. Kim je v spremstvu visokih vojaških in vladnih osebnosti namignil, da podpira rusko invazijo na Ukrajino. Prav tako je izrazil tudi podporo vsem Putinovim odločitvam in zagotovil, da bosta državi ostali skupaj v boju proti imperializmu.

Srečanje vključuje obisk kozmodroma Vostočni, kjer je Putin obljubil pomoč Severni Koreji pri izdelavi satelitov. “Vodja Severne Koreje kaže veliko zanimanje za raketno tehnologijo, prav tako poskušajo razviti lasten vesoljski program,” je povedal Putin novinarjem. V vesoljskem objektu blizu kitajske meje bosta voditelja razpravljala tudi o trgovinskih odnosih in mednarodnih zadevah… več tukaj.