Kis ali soda bikarbona? Kateri je pri čiščenju učinkovitejši?

Čiščenje s kisom fFoto: Freepik]

Kis ali soda bikarbona? Kateri je pri čiščenju učinkovitejši?

Čiščenje doma je vsakodnevna naloga, ki zahteva uporabo različnih izdelkov in kemikalij. Medtem ko se trgovinske čistilne izdelke najdemo na vsakem koraku, vedno več ljudi prepoznava vpliv teh kemikalij na okolje in zdravje ter išče bolj naravne alternative za čiščenje. Med najbolj priljubljenimi naravnimi čistili sta destilirani beli kis in soda bikarbona.

Destilirani beli kis je večnamensko naravno čistilo

Destilirani beli kis je večnamensko naravno čistilo, ki se je izkazalo za izjemno učinkovito pri različnih nalogah. Njegova kisla narava ga naredi idealnega za odstranjevanje vodnega kamna, ki je pogosta težava v kopalnicah. S svojo močjo lahko raztopi in razgradi trdovratne obloge vodnega kamna na pipah, steklenih vratih prhe in straniščnih školjkah. Tudi pri čiščenju večjih aparatov, kot so pralni in pomivalni stroji, se kis izkaže za odlično orodje za čiščenje cevi in odtokov, ki so lahko zamašeni zaradi vodnega kamna.

Poleg tega je destilirani beli kis zelo učinkovit pri čiščenju oken. S svojo kislinsko naravo preprosto raztopi umazanijo na steklu in vodne madeže na zunanji strani oken. S pravilnim razmerjem z vodo lahko pripravite čistilno raztopino, ki jo enostavno nanesete na okna, nato pa jih sperete in polirate za sijoč in brezmadežen izgled.

Ena izmed najbolj zanimivih lastnosti destiliranega belega kisa je tudi njegova vloga kot naravni mehčalec za tkanine in odstranjevalec madežev. Mnogi ljudje so se odločili, da zamenjajo trgovinske mehčalce s kisom, saj slednji ne vsebuje škodljivih kemikalij in je prijazen do okolja. Prav tako je odličen naravni odstranjevalec madežev. Nanesete ga lahko neposredno na madež, pustite, da deluje nekaj minut, nato pa ga sperete ali operete, odvisno od vrste madeža.

Ena največjih prednosti čiščenja s kisom je, da kemikalije niso potrebne. Destilirani beli kis je naravno, nestrupeno čistilo, kar je nedvomna prednost za okolje in zdravje. Mnoga trgovinska čistilna sredstva vsebujejo agresivne kemikalije, ki lahko povzročijo dolgoročno okoljsko škodo. Kis je v tem pogledu bolj trajnostna izbira, saj se hitro razgradi in ne pušča škodljivih ostankov.

Slaba stran kisa

Čeprav ima destilirani beli kis številne prednosti, pa ima tudi nekaj slabosti. Njegov močan vonj je ena izmed njih. Po čiščenju z njim bo prostor za kratek čas zadišal po kisu, kar se nekaterim ljudem ne zdi prijetno. Vendar lahko ta težavo omilite z dodajanjem nekaj kapljic eteričnega olja v mešanico, kar bo dalo prijetnejši vonj.

Poleg tega kis ni tako močno čistilo kot nekatera kemična čistilna sredstva. Za odstranjevanje trdovratnih madežev ali oblog je morda potrebna dolgotrajnejša izpostavljenost ali uporaba dodatne moči, na primer s pomočjo masti za komolce. Kljub temu je uporaba kisa pri rahlem in rednem vsakodnevnem čiščenju zelo učinkovita, saj preprečuje nastanek trdovratnih madežev.

Pri uporabi destiliranega belega kisa je potrebna tudi previdnost glede občutljivih površin. Njegova kislinska narava lahko poškoduje občutljive materiale, kot sta marmor ali granit, zato ga je najbolje uporabljati le na trdih površinah.

Soda bikarbona

Na drugi strani pa tudi soda bikarbona ponuja svoje prednosti pri čiščenju našega doma. Ena izmed najbolj zanimivih lastnosti sode bikarbone je njen učinek deodoriranja. Ta prašek ima sposobnost, da absorbira neprijetne vonjave, zato je odličen za deodoriranje omar, hladilnikov, mikrovalovnih pečic ali avtomobilov.

Poleg tega soda bikarbona tvori učinkovito čistilno pasto, ko jo zmešamo z vodo. Ta pasta je blaga alkalija, ki učinkovito odstranjuje maščobe in umazanijo. Lahko jo uporabimo za odstranjevanje trdovratnih madežev, kot so zažgane obloge na ponvah iz litega železa ali fugirne mase na ploščicah. Pri tem pa je potrebno nekaj potrpljenja, saj lahko pasta nekoliko počasneje odstranjuje trdovratne madeže v primerjavi s kemičnimi čistilnimi izdelki.

Soda bikarbona je tudi abrazivna, kar ji omogoča učinkovito čiščenje trdih površin. Čeprav ni tako močna kot nekatera kemična čistilna sredstva, se je izkazala za učinkovito pri odstranjevanju trdovratnih madežev s fugin, loncev in ponv.

Podobno kot kis, tudi soda bikarbona ne vsebuje škodljivih kemikalij in je okolju prijazna izbira. Kljub temu pa je potrebno upoštevati njen ogljični odtis, saj se pridobiva s kopanjem. Kljub temu je soda bikarbona cenovno dostopna in enostavno dostopna.

Pri uporabi sode bikarbone je potrebna previdnost pri nanosu. Če jo nanesemo v suhi obliki, lahko povzroči nered, saj je prašek, ki ga je lahko zlahka razpršiti po prostoru. Zato je priporočljivo, da jo vedno uporabljamo v obliki paste ali raztopine, da se izognemo težavam s čiščenjem ostanke sode bikarbone.

Prav tako je potrebno paziti pri uporabi sode bikarbone na občutljivih površinah, kot so steklo ali mehki materiali, saj lahko njena abrazivnost povzroči poškodbe.

Razsodba

V zaključku lahko rečemo, da imata tako destilirani beli kis kot soda bikarbona svoje prednosti in slabosti pri čiščenju našega doma. Oba sta vsestranska in se lahko uporabljata za različne naloge. Odločitev, katero čistilo je boljše za vaše potrebe, bo odvisna od vrste opravila, površin, ki jih želite očistiti, ter vaših osebnih preferenc. Nekateri bodo morda raje posegli po kisu zaradi njegove učinkovitosti pri odstranjevanju vodnega kamna. Drugi bodo prisegali na sodo bikarbono zaradi njenega učinkovitega dezodoriranja in abrazivnih lastnosti pri odstranjevanju madežev.

Oba izdelka sta odlična in okolju prijazna alternativa kemičnim čistilom. Slednje pa je vsekakor pomembno pri skrbi za okolje in naše zdravje. Zato priporočamo, da oba izdelka imate na zalogi in ju uporabljate samostojno ali po potrebi v kombinaciji, le tako boste do najboljše rezultate pri čiščenju vašega doma.

[Vir: Tom’ guide]; Foto: Freepik; Portal24