Kitajska je zaključila tridnevne vojaške vaje

ByAna Koren

11. aprila, 2023 ,
F-16 [Foto: Pixabay]

Kitajska je zaključila tridnevne vojaške vaje

Kitajska je zaključila tridnevne vojaške vaje okoli Tajvana. Vaje so v Tajvanu in regiji povzročile nestabilnost, in so neodgovorna dejanja za tako veliko državo, je na Facebooku zapisala tajvanska predsednica Tsai Ing-wen. Kitajska je vaje začela v soboto, potem ko se je Tsai po srečanju v Los Angelesu s predsednikom ameriškega predstavniškega doma Kevinom McCarthyjem, vrnila v Tajpej.

Kitajska, ki je posvarila ZDA, naj Tsai ne dovolijo obiska ali srečanja z McCarthyjem, se ni nikoli odrekla uporabi sile, da bi demokratično vodeni otok spravila pod nadzor Pekinga. Tajvanska vlada ostro zavrača trditve Kitajske in je večkrat obsodila vaje.

Tajvanska vojska se je odzvala mirno

Tsai je v torek zvečer na svoji Facebook strani zapisala, da kot predsednica “predstavljam svojo državo svetu”. Njeni obiski v tujini, vključno s postanki v ZDA, niso novi in Tajvanci to tudi pričakujejo.

“Kitajska je obisk uporabila za začetek vojaških vaj, kar je v Tajvanu in regiji povzročilo nestabilnost. To ni odgovoren odnos za veliko državo v regiji,” je dejala. Tsai je dejala, da so se tajvanske oborožene sile in obalna straža odzvali mirno in profesionalno ter se zahvalil vsem vpletenim.

“Čeprav so se kitajske vojaške vaje končale, bosta nacionalna vojska in ekipa za nacionalno varnost še naprej držali svoje položaje in branili državo,” je dodala.

vir Foto: Pixabay (fotografija je simbolna)