Kitajska med vojaško vajo simulirala napad na Tajvan

ByAna Koren

9. aprila, 2023 ,

Kitajska med vojaško vajo simulirala napad na Tajvan

Kitajska lovska letala in vojaške ladje so simulirale napade na Tajvan. Med drugim dnem vojaških vaj, ki so se začele kot odziv na srečanje med tajvanskim predsednikom in predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa so obkrožili otok.

Tajpej je vaje obsodil, Washington pa je pozval k zadržanosti. Dejal je, da “pozorno spremlja dejanja Pekinga”.

Operacija Navadni meč

Tridnevna operacija, imenovana “Skupni meč”, ki vključuje vajo obkolitve Tajvana, bo trajala do ponedeljka, je sporočilo poveljstvo kitajske ljudske osvobodilne vojske na vzhodu.

Med kitajskimi vojnimi igrami so letala, ladje in vojake poslali na “morska območja in zračni prostor Tajvanske ožine, vzdolž severne in južne obale otoka ter vzdolž vzhodnega dela otoka,” je ob začetku vaje sporočila vojska.

Vaje so “simulirale skupne natančne napade na ključne tarče na otoku Tajvan in okoliških vodah,” je poročala državna televizija. Dodali so, da so sile “ohranjale razmere v bližini otoka.”

Letalske sile so “v ciljni zračni prostor napotile več deset letal, kopenske sile pa so izvajale vaje za “natančne zadetke z več cilji,” navaja poročilo. Tajvanska predsednica Tsai Ing-wen je vaje vaje, ki so sledile po srečanju s predsednikom ameriškega predstavniškega doma Kevinom McCarthyjem v Kaliforniji, takoj obsodila.

Obljubila je sodelovanje z “ZDA in drugimi podobno mislečimi državami” ob “nadaljevanju avtoritarnega ekspanzionizma”.

Tiskovni predstavnik State Departmenta dejal, da so ZDA “dosledno pozivale k zadržanosti in ohranjanju statusa quo”. Poudaril je, da imajo ZDA dovolj sredstev za izpolnitev svojih varnostnih obveznosti v Aziji.

Vaje

Vaje v ponedeljek bodo vključevale streljanje s pravim strelivom in sicer ob skalnati obali kitajske province Fujian. Lokacije je približno 80 kilometrov južno od tajvanskih otokov Matsu in 186 kilometrov od Tajpeja.

“Te operacije služijo kot ostro opozorilo pred dogovarjanjem med separatističnimi silami, ki si prizadevajo za ‘neodvisnost Tajvana’, in zunanjimi silami ter pred njihovimi provokativnimi dejavnostmi,” je dejal Shi Yin, tiskovni predstavnik kitajske vojske.

“Operacije so potrebne za ohranitev nacionalne suverenosti in ozemeljske celovitosti Kitajske.” Kitajska šteje samoupravni Tajvan za svoje ozemlje. Obljubila je, da ga bo nekega dne prevzela nazaj, če bo treba s silo.

Tajvansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je okoli otoka zabeležilo devet kitajskih vojaških ladij in 58 letal.

V soboto so opazili enako število ladij in več kot 70 letal. Ministrstvo je sporočilo, da “gibanje kitajske vojske, spremlja prek skupnega obveščevalnega nadzornega in izvidniškega sistema”. Dodali so, da so bojna letala, odkrita do 12. ure po lokalnem času, vključevala kombinacijo bojnih letal in bombnikov.

Število letal, ki so v soboto vstopila v identifikacijsko območje zračne obrambe na jugozahodu Tajvana, je bilo po podatkih, ki jih je zbrala AFP, največje zabeleženo v enem dnevu letos.

“Kitajska komunistična partija je nadaljevala z vojaškimi vajami okoli Tajvanske ožine in je na območje poslala več skupin letal in ladij,” je sporočilo obrambno ministrstvo.

“Vojska razmere, da bi odkrila pomembne dogodke, pozorno spremlja. Letala, ladje in kopenske raketne sisteme, so zadolžili da se ustrezno odzovejo,” so dodali.

Napetosti naraščajo

Do vaj je prišlo nekaj ur po odhodu francoskega predsednika Emmanuela Macrona iz Pekinga, ki je bil na Kitajskem, da bi Xi Jinpinga pozval, naj pomaga končati vojno v Ukrajini.

Kitajska vojaške ladje, rakete in bojna letala v največjem razkazovanju sile v zadnjih letih, okoli Tajvana namestila lani avgusta. In sicer po tem, ko je otok obiskala McCarthyjeva predhodnica Nancy Pelosi.

Tsai se je v petek vrnil na Tajvan. Pred tem je obiskal vse manj uradnih diplomatskih zaveznikov v Latinski Ameriki, z dvema postankoma v ZDA, ki sta vključevala srečanja z McCarthyjem in drugimi zakonodajalci.

vir Foto: Pexels