Kitajska okrepila nadzor izvoza grafita

Kitajska je sprejela odločilne ukrepe za nadzor nad izvozom grafitnih izdelkov, ki so ključnega pomena za proizvodnjo baterij za električne avtomobile. Kitajska se je ob sprejemu ukrepa sklicevala na zaščito nacionalne varnosti. Kot največja svetovna proizvajalka in izvoznica grafita, ki pokriva več kot 90 odstotkov predelave materiala za anode baterij električnih avtomobilov, so njene odločitve pritegnile pozornost.

Kitajsko Ministrstvo za trgovino je sporočilo, da so izdali pooblastilo za pridobitev izvoznih dovoljenj, da bi zagotovili globalno dobavno verigo in industrijsko stabilnost ter hkrati boljšo zaščito nacionalnih interesov. Poudarili so, da nova pravila ne ciljajo na nobeno specifično uvoznico. Največji kupci kitajskega grafita so ZDA, Japonska, Indija in Južna Koreja.

Novi predpisi, ki bodo začeli veljati 1. decembra, zahtevajo, da izvozniki pridobijo dovoljenje za dobavo sintetičnega grafitnega materiala visoke čistosti, trdote in intenzivnosti ter naravnega kosmičastega grafita in izdelkov iz tega materiala. Poleg tega so bile odpravljene začasne omejitve za izvoz petih manj občutljivih grafitnih izdelkov, ki se uporabljajo v metalurški in jeklarski industriji ter v kemični industriji.

Čeprav so mnogi analitiki negotovi glede kratkoročnih vplivov teh ukrepov na trg, poudarjajo, da Kitajska ni prepovedala izvoza grafitnih izdelkov, temveč le okrepila nadzor. Ivan Lam iz Counterpoint Research je dejal: “Dosedanji začasni nadzorni ukrepi niso bistveno vplivali na noben sektor.”

Cene naravnega grafitnega kosmiča so se v zadnjem času znižale, saj je metrična tona ta teden stala 3950 juanov (539,62 USD), kar je 25,5 odstotka ceneje kot na začetku leta. Razlog za padec cen je predvsem manjše povpraševanje v sektorju električnih vozil, so sporočili iz kitajskega podjetja Mysteel.

vir Foto: Pixabay (fotografija je simbolna)

Portal24