ZDA kritizira Kitajsko zaradi povečane vojaške dejavnosti na območju Tajvana. Kitajska pa je ZDA opozorila, da bo vsak poskus osamosvojitve Tajvana od Kitajske sprožil vojaško akcijo pekinških sil.

Kitajski obrambni minister Wei Fenghe se je z ameriškim kolegom Lloydom Austinom srečal ob robu azijskega varnostnega vrha v Singapurju. Odcep Tajvana od Kitajske, Kitajski ne bi pustil druge izbire, kot da se “bori za vsako ceno”, je dejal Wei.

Austin je kitajsko vojaško dejavnost označil za provokativno in destabilizirajoče. Dejal je, da v bližini otoka skoraj vsak dan leti rekordno število kitajskih letal, kar v regiji spodkopava mir in stabilnost.

Kitajska meni, da je Tajvan sestavni del kitajskega ozemlja, zaradi česar je Wei obsodil prodajo orožja ZDA Tajvanu. Austin je dejal, da so ZDA zavezane ohranjanju statusa quo. To je priznavanju Pekinga kot edine vlade Kitajske in nasprotovanju tajvanski neodvisnosti. Vztrajal je, da ne sme biti poskusov s katerimi bi napetosti reševali s silo.

Varnostni vrh Shangri-La je bilo prvo srečanje obrambnih načelnikov ZDA in Kitajske, trajalo je skoraj eno uro. Wei je dejal, da so pogovori tekli gladko, obe strani, da so potekali v dobrem vzdušju. Austin je, da bi se izognil kakršnim koli nesporazumom govoril o pomembnosti ohranjanja popolnoma odprtih komunikacijskih linij s kitajsko vojsko.

Konec maja je Tajvan sporočil, da je, da bi opozoril 30 bojnih letal, ki jih je Kitajska poslala v območje zračne obrambe tja napotil bojna letala. Incident je bil največji kitajski vpad po januarju. V incident je bilo vključenih 22 tajvanskih vojakov in letala za elektronsko bojevanje, zgodnje opozarjanje in protipodmorniška letala, je sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo.

Kitajska in Tajvan: osnove

Zakaj imata Kitajska in Tajvan slabe odnose?

Kitajska in Tajvan sta bila razdeljena med državljansko vojno v 40. letih 20. stoletja. A Peking vztraja, da si bo otok v nekem trenutku vrnil, če bo potrebno, s silo.

Kako je urejen Tajvan?

Otok ima svojo ustavo, demokratično izvoljene voditelje in približno 300.000 aktivnih vojakov v svojih oboroženih silah

Kdo priznava Tajvan?

Tajvan priznava le nekaj držav. Večina namesto tega priznava kitajsko vlado v Pekingu. ZDA nimajo uradnih povezav s Tajvanom, imajo pa zakon, ki od njih zahteva, da otoku zagotovijo sredstva za obrambo.

Vir: BBC
Foto: Reuters

By A.K.

Komentar: