Kitajska Poljsko obtožuje vmešavanja v njene notranje zadeve

ByAna Koren

15. aprila, 2023 , , ,

Kitajska Poljsko obtožuje vmešavanja v njene notranje zadeve

Kitajska je poljskega premierja kritizirala zaradi vmešavanja v njene notranje zadeve. Premier Morawiecki je vojno v Ukrajini namreč povezal z možnim kitajskim napadom na Tajvan.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v četrtek v govoru v think tanku Atlantic Council v Washingtonu dejal, da bi se lahko Kitajska kmalu zatem odločila za napad na Tajvan, če bo Ukrajina poražena v vojni z Rusijo.

“Dne 13. aprila je poljski vladni uradnik odkrito primerjal vprašanji Tajvana in Ukrajine. Pri tem je podal nedokazano trditev, da bo Kitajska naslednji dan napadla Tajvan, če bi Ukrajina izgubila vojno,” je dejal tiskovni predstavnik kitajskega veleposlaništva v Varšavi.

“Vsak poskus uporabe ukrajinskega vprašanja kot pretveze za namigovanje na povezavo s tajvanskim vprašanjem je politična manipulacija s skritimi nameni, nerazumna kršitev načel spoštovanja nacionalne suverenosti in ozemeljske celovitosti ter očitno vmešavanje v notranje zadeve Kitajske.”

Tiskovni predstavnik poljske vlade ni bil dosegljiv za komentar.

Kitajska v zadnjih dneh okoli Tajvana izvaja intenzivne vojaške vaje.

Poljska se je na izjavo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je prejšnji teden obiskal Kitajsko, da bi morala Evropska unija zmanjšati svojo odvisnost od ZDA in si prizadevati postati “tretji pol” v svetovnih zadevah, poleg Washingtona in Kitajske, ostro odzvala.

Poljski predsednik Andrzej Duda in premier Morawiecki sta v zadnjih dneh poudarila, da je zavezništvo z ZDA bistvenega pomena za evropsko varnost. Prav tako sta posvarila pred idejo o “strateški avtonomiji” Evrope. 

vir Foto: Wikimedia