Kitajska pri WTO proti ZDA zaradi subvencij vložila spor

ByAna Koren

26. marca, 2024 , , ,
Foto: Pexels

Kitajska pri WTO proti ZDA zaradi subvencij vložila spor

Kitajska je pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) uradno vložila pritožbo proti Združenim državam Amerike, in sicer zaradi obtožb o “diskriminatornih” subvencijah, ki jih ZDA ponujajo za proizvodnjo električnih avtomobilov. Kitajski odbor WTO trdi, da so subvencije, ki jih zagotavlja ameriški zakon o zmanjševanju inflacije (IRA), namenjene izključno ameriškim izdelkom, s čimer nepravično izločajo kitajsko blago in blago drugih članic WTO z ameriškega trga.

Po navedbah kitajskega odbora pri WTO, so omenjene subvencije pod pretvezo boja proti podnebnim spremembam, zmanjšanju emisij ogljika in varovanju okolja, v resnici pogojevane z nakupom in uporabo izdelkov izdelanih v ZDA ali uvoženih iz specifičnih regij. Kitajska to označuje kot očitno diskriminatorno prakso, ki škodi globalni konkurenčnosti in stabilnosti industrije električnih vozil.

V odziv na to situacijo, Kitajsko ministrstvo za trgovino poziva ZDA, da “nemudoma popravijo svoje diskriminatorne industrijske politike” in s tem prispevajo k stabilnosti globalnih industrijskih in dobavnih verig za nova energetska vozila. Tiskovna predstavnica kitajskega ministrstva za trgovino je v Pekingu izrazila resne pomisleke glede ameriških politik in njihovega vpliva na mednarodno trgovino.

Postopek za reševanje spora

V luči teh obtožb je Kitajski odbor pri WTO sprožil postopek za reševanje spora, z namenom zaščititi interese kitajske industrije električnih vozil in zagotoviti pošteno konkurenco na globalnem trgu. WTO je potrdil prejem prošnje Kitajske za posvetovanje, vendar podrobnosti niso bile razkrite. Na vprašanja o kitajski potezi se urad ameriškega ministrstva za trgovino še ni odzval.

Postopek pri WTO običajno vključuje ustanovitev komisije za rešitev spora, ki sprejme odločitev v šestih mesecih, čeprav postopki pogosto trajajo dlje. V primeru ugodne odločitve za Kitajsko, bi ZDA imele možnost pritožbe, ki bi lahko izkoristile trenutno pravno praznino, nastalo zaradi blokade imenovanja sodnikov v glavni pritožbeni senat WTO s strani Washingtona od decembra 2019.

ZDA so izrazile željo po reformi WTO, trdijo, da ta organ presega svoja pooblastila. Pogajanja o reformi so se že začela, vendar naletijo na številne ovire, kar dodatno zapleta že tako napeto situacijo med dvema gospodarskima velesilama.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pexels