Kitajska prvič po začetku pandemije odprla meje

ByAna Koren

9. januarja, 2023 ,

Kitajska prvič po začetku pandemije odprla meje

Na Kitajsko so začeli iz vseh smeri in na vse načine prihajati popotniki, željni težko pričakovanih srečanj. Kitajci so namreč danes odprli svoje meje, zaprte od začetka pandemije koronavirusa.

Po treh letih celina odpira mejo s Hongkongom in odpravlja obvezno karanteno za prihajajoče potnike. To je zadnji steber politike nič covida, ki je kitajske prebivalce zaščitila pred virusom. Žal jih je hkrati odrezala od preostalega sveta.

Kitajska je v preteklem mesecu omilila enega najstrožjih režimov po zgodovinskih protestih proti politikam, ki so vključevale pogosta testiranja, omejitve gibanja in množične karantene, ki so močno škodovale njenemu drugemu največjemu gospodarstvu.

Ženska iz Hong Konga: Že več let nisem videla svojih staršev

“Tako sem srečna, tako vesela, tako navdušena. Svojih staršev nisem videla že vrsto let,” je dejala prebivalka Hongkonga Teresa Chow. Teresa se je z desetinami drugih potnikov pripravljala na prehod na celinsko Kitajsko iz hongkonškega mesta Lok Ma Chau.

“Moja starša nista dobrega zdravja in nisem se mogla vrniti k njima, tudi ko sta imela raka na debelem črevesu. Res sem vesela, da se lahko zdaj vrnem in ju vidim,” je dejala Chow. Oditi namerava v vzhodnokitajsko mesto Ningbo, njegov rojstni kraj.

Vlagatelji upajo, da bo ponovno odprtje končno oživilo 17 bilijonov dolarjev vredno gospodarstvo, ki je zabeležilo najpočasnejšo rast v skoraj pol stoletja. Žal je nenadna sprememba politike je sprožila ogromen val okužb, ki je preplavil nekatere bolnišnice in motil poslovanje.

To sezono naj bi potovalo okoli 2 milijardi ljudi

Odprtje meja je sledilo začetku Chunyuna, prvega 40-dnevnega obdobja potovanja za lunarno novo leto. Pred pandemijo je bilo to obdobje največja letna migracije ljudi na svetu. Z družinami so se namreč vračali v domače kraje na počitnice.

Pričakuje se, da bo to sezono potovalo približno dve milijardi ljudi, kar je skoraj dvakrat več kot lani in okrevanje na 70 odstotkov ravni iz leta 2019. Pričakuje se, da bodo tudi številni Kitajci začeli potovati v tujino, kar je dolgo pričakovana sprememba za turistične kraje v državah, kot sta Tajska in Indonezija. Medtem je več držav zaradi porasta okužb na Kitajskem zaskrbljenih in uvajajo omejitve za potnike iz te države.

Hkrati vse več držav po svetu, vključno z ZDA in številnimi evropskimi državami, od obiskovalcev iz Kitajske zahteva, da se testirajo na korona virus. Kitajci so te ukrepe označili za nepravične. Mednarodni zdravstveni strokovnjaki menijo, da ozka definicija smrti zaradi korona virusa na Kitajskem ne odraža pravega števila, ki bi lahko letos naraslo na več kot milijon smrti.

“Nekateri zahodni mediji in politiki ne bodo nikoli zadovoljni”

Kitajski uradniki in državni mediji kljubovalno branijo način, kako so obravnavali izbruh, zmanjševali resnost izbruhov in obsojali zahteve, ki jih imajo njihovi prebivalci, da potujejo v tujino.

“Ne glede na to, kako se bo Kitajska odločila spopasti z izbruhom Covid-19, nekateri zahodni mediji in politiki ne bodo nikoli zadovoljni,” je v četrtek pozno v uvodniku zapisal Global Times, objavil ga je uradni People’s Daily vladajoče komunistične partije.

Svetovna letalska industrija, ki je prizadeta zaradi dolgoletnega ustavljanja pandemije, je bila prav tako kritična do odločitev o uvedbi testiranja potnikov s Kitajske. Kitajska bo za potnike, ki bodo prispeli po 8. januarju še vedno zahtevala testiranje pred odhodom.

Vir Foto: Pexels