Kitajska uvaja ukrepe za privabljanje tujih naložb

ByAna Koren

19. marca, 2024 ,
Foto: Pixabay

Kitajska uvaja ukrepe za privabljanje tujih naložb

V odgovor na nedavni upad tujih naložb je kitajska vlada danes napovedala niz ukrepov za njihovo oživitev, s poudarkom na izboljšanju dostopa do trga in ublažitvi predpisov za nekatere ključne sektorje. Akcijski načrt vključuje zmanjšanje števila sektorjev, kjer so dejavnosti tujih investitorjev omejene ali prepovedane, ter uvedbo pilotnih projektov v znanstvenih in tehnoloških inovacijah, kar naj bi pritegnilo tuja podjetja. Prav tako namerava kitajska vlada razširiti dostop tujih finančnih institucij do domačega bančnega in zavarovalniškega sektorja in spodbujati njihovo udeležbo na trgu obveznic.

V izjavi, objavljeni preko tiskovne agencije Xinhua, je kitajski kabinet poudaril, da so tuje naložbe ključnega pomena za modernizacijo države, ustvarjanje skupne blaginje in spodbujanje razvoja tako kitajskega kot globalnega gospodarstva. Kljub temu pa so uradni podatki pokazali, da so se tuje naložbe januarja letos v primerjavi z enakim mesecem lani zmanjšale za 11,7 odstotka na 112,71 milijarde juanov (15,66 milijarde dolarjev). V celotnem lanskem letu so se neposredne tuje naložbe zmanjšale za osem odstotkov.

Cilj Kitajske je zagotoviti enake konkurenčne pogoje za tuja podjetja, odpraviti omejitve za tuja podjetja v industriji in spodbujati širitev na področjih, kot so telekomunikacije in zdravstvo, so sporočili iz kabineta. Kitajska bo podprla kvalificirana tuja podjetja za izvajanje klirinških operacij v kartičnem poslovanju v skladu z zakonodajo in dodatno odprla komercialni sektor pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja tujim akterjem, kar kaže na kitajsko zavezo k odprtju svojega gospodarstva in privabljanju tujih investicij.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay