Kitajska: V več kot mesecu dni 60.000 smrti, povezanih s covidom

ByAna Koren

16. januarja, 2023
Foto: Pexels

Kitajska: V nekaj več kot mesecu dni 60.000 smrti, povezanih s covidom

Kitajska je v nekaj več kot mesecu dni, poročala o 60.000 smrtnih primerih, povezanih s covidom odkar je bila objavljena prva večja številka smrtnih žrtev in odkar je država prenehala izvajati politiko “zero covid”.

Kitajska je bila obtožena, da o smrtih zaradi koronavirusa, kljub dokazom o prenapolnjenosti bolnišnic in krematorijev poroča premalo. Po navedbah uradnikov je Kitajska zaradi covida med 8. decembrom in 12. januarjem zabeležila 59.938 smrti.

Večina umrlih je bila starejših od 80 let, večina je imela osnovne bolezni.

Številke vključujejo 5503 smrtnih primerov, ki jih je povzročila odpoved dihanja neposredno zaradi virusa. 54. 435 smrti je bilo zaradi osnovnih bolezni v kombinaciji z virusom. Dejanska vsota je verjetno višja, saj se številke nanašajo le na smrti, zabeležene v zdravstvenih ustanovah.

Prejšnji mesec je Peking spremenil način kategorizacije smrti zaradi covida. Skupnemu številu je namreč prištel samo tiste, ki so umrli zaradi odpovedi dihanja, ki jo je neposredno povzročil virus.

Svetovna zdravstvena organizacija je definicijo kritizirala in jo opisala kot “preozko”.

Peking je vedno trdil, da so njegove številke točne. WHO je pozval naj “zagovarja znanstveno, objektivno in pravično stališče”.

Uradniki so povedali, da je bil vrh bolnikov, hospitaliziranih s hudim covidom, v začetku januarja. Število slednjih je ostalo visoko tudi kasneje.

Povedali so, da bodo še naprej spremljali razmere na podeželju, s poudarkom na zgodnjem odkrivanju in prednostni obravnavi najranljivejših.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kitajska bo kmalu objavila uradne podatke o prebivalstvu

Bežen vpogled v brazgotine, ki jih je pandemija pustila na že tako slabih demografskih obetih, bi Kitajska lahko pokazala 17. januarja. Kitajska bo takrat objavila uradne podatke o prebivalstvu za leto 2022… več tukaj.