Kitajska zaskrbljena glede ameriških carin

ByA.K.

7. februarja, 2024 ,
Srečanje Biden XI [Foto: POTUS Biden, X]Srečanje Biden XI [Foto: POTUS Biden, X]

Kitajska zaskrbljena glede ameriških carin

V nedavnih pogovorih med kitajskimi finančnimi uradniki in gostujočimi uradniki ameriškega ministrstva za finance so kitajski predstavniki izrazili zaskrbljenost glede ameriških carin, naložbenih omejitev in sankcij, ki so bile uvedene z namenom “zadušitve” kitajskih podjetij. Po poročanju kitajskega finančnega ministrstva sta se strani zavezale k nadaljevanju komunikacije v luči teh izraženih skrbi.

Trgovinske napetosti med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma so bile osrednja tema ločenega srečanja kitajskega podpredsednika vlade He Lifenga z Jayem Shambaughom, podsekretarjem ameriškega ministrstva za finance za mednarodne zadeve. Po poročanju uradne kitajske tiskovne agencije Xinhua je podpredsednik vlade pozval k poglobitvi izmenjav in sodelovanja z namenom stabilizacije in razvoja kitajsko-ameriških gospodarskih odnosov.

Oba srečanja poudarjata prizadevanja obeh držav za zmanjšanje trenj, še posebej v času, ko ZDA zaostrujejo nadzor nad izvozom, z namenom preprečiti, da bi najnaprednejši polprevodniki prišli do Kitajske. Wang Shouwen, namestnik kitajskega ministra za trgovino, je izrazil zaskrbljenost zaradi ameriških omejitev na področju polprevodnikov, storitev v oblaku in fotovoltaike ter pozval k pošteni obravnavi kitajskih podjetij v ZDA.

V ločenem videoklicu z Mariso Lago, namestnico ameriškega ministra za trgovino, je Wang poudaril, da je “gospodarsko in trgovinsko sodelovanje med Kitajsko in ZDA stabilizacijska sila v odnosih med državama” in izrazil pripravljenost Kitajske za sodelovanje z ZDA, širitev sodelovanja in obvladovanje razlik. Ta dialog kaže na iskanje skupne osnove za reševanje obstoječih izzivov in napetosti, ki vplivajo na globalno gospodarstvo.

vir; Foto: POTUS Biden, X (fotografija je simbolna); Portal24