Kitajske delnice mirujejo, svetovni trgi obveznic pod pritiskom

ByAna Koren

18. oktobra, 2023 , , , ,
Foto: Portal24Foto: Portal24

Kitajske delnice mirujejo, svetovni trgi obveznic pod pritiskom

Azijski trgi so doživeli trenutek umirjenosti, saj so kitajski gospodarski podatki nakazali, da bi lahko spodbudni ukrepi Pekinga končno začeli pridobivati moč. Kljub temu pa je eksplozija v bolnišnici v Gazi zadala hud udarec upanjem na zajezitev tamkajšnjega konflikta, kar je povzročilo previdnost med vlagatelji.

Kitajska je objavila pozitivne gospodarske številke za tretje četrtletje, s 4,9-odstotno letno rastjo, ki je presegla napovedi. Prodaja na drobno in industrijska proizvodnja za september sta prav tako presenetili navzgor, kar nakazuje na obetavno okrevanje.

To je pomagalo kitajskim delnicam, ki so se sprva soočale z izgubami, da so zmanjšale padec in se znižale za 0,2 odstotka. Kljub temu pa je razpoloženje ostalo zamegljeno zaradi izmenjavanja obtožb med izraelskimi in palestinskimi oblastmi v zvezi z eksplozijo v Gazi. To je sprožilo skok cen nafte, saj so vlagatelji izrazili skrb glede možnosti, da bi se konflikt lahko razširil na druge države na Bližnjem vzhodu.

Analitiki CBA so opozorili, da so tveganja za eskalacijo konflikta med Izraelom in Hamasom vse večja, kar bi lahko negativno vplivalo na svetovno gospodarsko rast. To je privedlo do previdnega razpoloženja na svetovnih trgih.

MSCI indeks je padel za odtenek, japonski Nikkei pa za 0,2 odstotka. Terminske pogodbe EUROSTOXX 50 so se znižale za 0,2 odstotka, medtem ko so terminske pogodbe FTSE ostale nespremenjene. Terminske pogodbe S&P 500 in Nasdaq so izgubile 0,2 odstotka.

Nvidia je doživela padec vrednosti delnic po novicah, da namerava Bidnova administracija ustaviti dobavo svojih naprednih čipov umetne inteligence na Kitajsko.

Obrestne mere

Hkrati so se svetovni trgi obveznic še vedno borili z visokimi obrestnimi merami, potem ko so močni podatki o prodaji na drobno v ZDA nakazali, da bodo obrestne mere ostale visoke. To je povzročilo hitre popravke napovedi gospodarske rasti. JPMorgan je tako dvignil svojo napoved na 4,3 odstotka na letni ravni. Napoved Atlanta Feda GDPNow poskočila na 5,4 odstotka.

Trg se pripravlja na možnost zvišanja obrestnih mer s strani Federal Reserve. Za november se sicer še vedno obravnava 11-odstotna možnost, medtem ko se je verjetnost za januarja dvignila na 50 odstotkov. Prav tako so se zmanjšala pričakovanja glede zgodnjega znižanja obrestnih mer. Pričakuje se, da do junija ne bo sprememb, s približno 54 bazičnimi točkami znižanja do leta 2024.

Obveznice so se slabo odrezale, saj so se dvoletni donosi povzpeli na 16-letni vrh pri 5,24 odstotka. Japonska centralna banka je bila prisiljena izvesti nenačrtovano operacijo nakupa japonskih obveznic, da bi zajezila rast donosov.

Dvig donosnosti je podprl ameriški dolar, zlasti v primerjavi z nizko donosnim japonskim jenom. Dolar je dosegel 149,74 jenov in se približal velikemu odporu pri 150,00 jenih. Evro se je nekoliko znižal na 1,0573 dolarja, potem ko je v torek dosegel 1,0595 dolarja.

Zlato se je povzpelo za 0,9 odstotka na 1.940 dolarjev za unčo, kar je precej nad nedavno najnižjo vrednostjo 1.809 dolarjev. Cene nafte so se znova dvignile zaradi skrbi glede Bližnjega vzhoda in podatkov o padcu zalog surove nafte. Brent je dosegel 92,06 dolarja za sod, ameriška nafta pa 88,96 dolarja za sod.

vir

Foto: Portal24

Portal24