Kitajske delnice padajo, Bitcoin dosegel svoj novi vrh

Foto: Freepik

Kitajske delnice padajo, Bitcoin dosegel svoj novi vrh

V torek so kitajske delnice doživele padec, ki je vplival na celotno azijsko regijo. To je posledica dejstva, da Peking na začetku tedenskega letnega zasedanja Državnega ljudskega kongresa ni predstavil obsežnih načrtov za spodbujanje gospodarske rasti. Novica je prišla v času, ko so delniški trgi v Aziji že zabeležili upad zaradi padca na Wall Streetu. Slednji je bil posledica nespremenjenih obrestnih mer s strani ameriške centralne banke.

Na finančnih trgih so terminske pogodbe na ameriške delnice prav tako zabeležile padec. Bitcoin je nadaljeval svoj vzpon in pri 68.828 dolarjih dosegel svoj novi vrh. Zlato je ohranilo svojo rekordno vrednost, ki je bila dosežena v ponedeljek, s ceno zaključka pri 2.114,99 dolarja.

Kitajska vlada je napovedala, da bo ohranila cilj gospodarske rasti na ravni “okoli 5 odstotkov” za tekoče leto in je napovedala proračunski primanjkljaj v višini 3 odstotkov BDP, kar je manjše od lanskega popravljenega primanjkljaja, ki je znašal 3,8 odstotkov. Obenem je bilo razkrito, da načrtujejo izdajo posebnih ultradolgoročnih zakladnih obveznic v vrednosti 1 bilijon juanov (139 milijard dolarjev), ki pa ne bodo vključene v državni proračun.

Po besedah Jamesa Knivetona, višjega korporativnega trgovca z deviznimi tečaji pri Converi, zgodnje objave Državnega ljudskega kongresa kažejo, da “velike fiskalne spodbude za zdaj niso na mizi”. Trgi so se odzvali z mešanimi občutki, saj je Šanghajski kompozitni indeks uspel povrniti zgodnje izgube in trgoval nespremenjeno, medtem ko je hongkonški Hang Seng zabeležil padec za 2,4 odstotkov. Japonski Nikkei je prav tako zabeležil padec, kljub temu, da je v ponedeljek dosegel nov vrh. MSCI indeks je prav tako zabeležil padec za 0,7 odstotkov.

Kriptovalute, nafta, zlato…

Medtem ko so se alternativna sredstva, kot so kriptovalute in plemenite kovine, okrepila, so delnice utrpele padec po opozorilnih pripombah Raphaela Bostica, predsednika Federal Reserve Bank of Atlanta. Bostic je namreč izjavil, da znižanje obrestnih mer ni nujno, kljub temu da inflacija ostaja nad 2-odstotnim ciljem centralne banke. Trgi so komentarje sprejeli z nervozo, še posebej pred pričakovanim polletnim pričanjem predsednika Federal Reserve Jeroma Powella pred kongresom in objavo ključnih ekonomskih podatkov kasneje v tednu.

Kyle Rodda, višji tržni analitik pri Capital.com, je opozoril na “znake rahle iracionalne razposajenosti” na trgih, zlasti pri bitcoinu in zlatu, kljub minimalnim spremembam v tržnih cenah. Možnost znižanja obrestnih mer na naslednjem srečanju FED-a se je zmanjšala, kot kaže orodje FedWatch skupine CME, kjer so kvote padle pod 22 odstotkov s prejšnjih 26 odstotkov.

Indeks dolarja je zabeležil rahlo rast na 103,86, čeprav je v primerjavi z evrom in funtom doživel padec. Evro je ostal stabilen pri 1,0850 dolarja. Pričakuje se, da bo Evropska centralna banka obdržala obrestne mere nespremenjene na naslednjem srečanju, medtem ko terminske pogodbe nakazujejo visoko verjetnost začetka znižanja obrestnih mer v juniju.

Britanski funt je ostal stabilen pri 1,26895 dolarja. Združeno kraljestvo se pripravlja na objavo proračuna, kjer finančni minister Jeremy Hunt išče načine za zmanjšanje špekulacij o obsežnih davčnih znižanjih pred volitvami. Dolar je ohranil stabilnost v primerjavi z jenom, medtem ko so donosi 10-letnih ameriških zakladnic doživeli rast po nedavnem padcu.

Na trgu surove nafte se cene, kljub pričakovanjem, da bo skupina proizvajalcev OPEC+ podaljšala prostovoljno zmanjšanje proizvodnje še naprej znižujejo,. Cene nafte Brent so padle za 10 centov na 82,70 dolarja za sod. Cena ameriške zahodnoteksaške nafte (WTI) padla za 17 centov na 78,57 dolarja za sod.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik