Kitajske in ameriške delnice višje

Foto: Freepik

Kitajske in ameriške delnice višje

Na finančnih trgih v Aziji je bilo v ponedeljek opaziti mešane reakcije, saj so kitajske delnice v luči globalnega ekonomskega optimizma doživele znatno rast, medtem ko so se japonske delnice soočile s padcem zaradi skrbi glede možne valutne intervencije. Večina svetovnih trgov je danes zaradi velikonočnih praznikov sicer zaprta, zato so se vlagatelji osredotočili na nedavne ekonomske podatke in valutne gibe.

Kitajske delnice

Kitajske delnice so v ponedeljek beležile opazno rast, kjer so modri žetoni na celinskem delu Kitajske zabeležili povečanje za 1,63 odstotka. Rast je bila podprta z najnovejšimi podatki, ki kažejo na hitro širjenje proizvodne dejavnosti v državi, najhitrejše v zadnjih 13 mesecih. MSCI indeks Azije brez Japonske je prav tako zabeležil skromno rast za 0,06 odstotka.

Japonske delnice

Na drugi strani pa je japonski Nikkei doživel padec za 1,5odstotka, kar je bilo delno posledica bojazni pred možno intervencijo na valutnem trgu, ki bi lahko negativno vplivala na dobičke izvoznikov in donose tujih vlagateljev. Vlagatelji so bili zaskrbljeni tudi zaradi začetka novega državnega proračunskega leta v Japonski, kljub temu, da je indeks še vedno blizu svojega nedavnega rekordnega vrha.

Ameriški trgi

V ZDA so terminske pogodbe na delnice po petkovem prazniku in objavi podatkov Federal Reserve, ki nakazujejo na zmanjševanje cenovnih pritiskov, pokazale močno rast. To je povečalo pričakovanja za znižanje obrestnih mer v juniju. S&P 500 in Nasdaq terminske pogodbe so zabeležile rasti za 0,33 odstotka oziroma 0,54 odstotka. Indeks S&P je do zdaj pridobil več kot 10 odstotkov, medtem ko je Nasdaq od januarja do marca zabeležil rast za več kot 9 odstotkov.

Dolar je v primerjavi z jenom zabeležil manjši padec za 0,07 odstotka, do 151,27 jena, ostal pa je v svojem ozkem razponu trgovanja iz zadnjih tednov. Japonski finančni minister je ponovno izpostavil možnost intervencije za preprečevanje pretiranih valutnih premikov, še posebej po tem, ko je jen pred kratkim dosegel 34-letno najnižjo vrednost. Indeks dolarja je ostal stabilen pri 104,50, blizu svoje šesttedenske najvišje vrednosti.

Bitcoin je viške za 1,75 odstotka in je na 70.870 dolarjev.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik