Kitajski in ukrajinski predsednik opravila dolg in pomemben pogovor

Kitajski in ukrajinski predsednik opravila dolg in pomemben pogovor

Kitajski predsednik Xi Jinping je ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu dejal, da je bila “Kitajska vedno na strani miru” in pozval k pogajanjem o koncu vojne v Ukrajini. To je bil njun prvi telefonski pogovoru od začetka ruske ofenzive februarja 2022.

Ko gre za ukrajinsko krizo, je Kitajska vedno na strani miru in njeno temeljno stališče je spodbujanje mirovnega dialoga. Dialog in pogajanja so edini izhod iz konflikta z Rusijo, je poudaril kitajski predsednik.

Zelenski je v tvitu, ki ga je objavil njegov urad, dejal, da je imel “dolg in pomemben” pogovor s kitajskim kolegom. Dodal je, da upa na “močan zagon v razvoju dvostranskih odnosov” med Kijevom in Pekingom.

Pogovor med voditeljema držav je trajal “skoraj eno uro”, je povedal tiskovni predstavnik Zelenskega. Nazadnje sta govorila po telefonu julija 2021. 

Ukrajinski predsednik se je v upanju, da bi ga prepričal, naj bo bolj naklonjen Kijevu glede ruske invazije, že mesece želel pogovoriti s Xijem, vendar se Peking na ukrajinske predloge ni odzval. Zelenski je februarja ocenil, da je “potrebno sodelovati” s Kitajsko, da bi našli rešitev spora.

Marca je ponovil, da se želi o tem pogovoriti s kitajskim kolegom in čaka na njegov odgovor. Kitajska napovedala, da bo v Ukrajino poslala delegacijo, da bi našla politično rešitev za konflikt.

“Kitajska stran bo v Ukrajino in druge države poslala posebnega odposlanca, pristojnega za Evrazijo, ki bo imel temeljite razprave z vsemi stranmi za namen politične rešitve ukrajinske krize,” je novinarjem povedalo kitajsko zunanje ministrstvo. 

Pred mesecem dni je bil Xi v Moskvi

Ne samo, da Peking ni obsodil vojne v Ukrajini, ampak je bil pred mesecem dni na prijateljskem obisku pri Putinu v Moskvi. Obisk je trajal dva dni, Putin in Xi sta imela oba dneva srečanja.

Odhajajoči kitajski voditelj je Putinu povedal, da “po svetu potekajo geopolitične spremembe”. Voditelja sta pozvala k “odgovornemu dialogu” za rešitev ukrajinske krize, Xi pa je priznal, da sta Peking in Moskva podpisala sporazum, ki njune vezi uvaja v “novo obdobje” sodelovanja.

“Trenutno prihaja sprememba, kakršne nismo videli v 100 letih. Mi smo tisti, ki skupaj poganjamo te spremembe,” je Xi dejal Putinu, ko je stal pred vrati Kremlja. Ruski predsednik je odgovoril: “Strinjam se.”

Xi je nato iztegnil roko Putinu in rekel: “Prosim, pazi, dragi prijatelj.” Putin se je odzval tako, da je z obema držal Xijevo roko in rekel: “Srečno pot.”

Kaj sta se dogovorila Putin in Xi?

Ker ni napredka glede Ukrajine, je bil vrh namenjen predvsem prikazu trdnosti odnosov med Rusijo in Kitajsko v kontekstu zaostrenih napetosti med tema državama in Zahodom.

V skupni izjavi s podtoni hladne vojne sta voditelja napadla Zahod in obtožila ZDA, da “spodkopavajo” mednarodno varnost, da bi ohranile svojo “vojaško prednost”. Izrazila sta “zaskrbljenost” zaradi vse večje prisotnosti Nata v Aziji.

Pomemben trenutek obiska

Xijevo potovanje v Moskvo je bilo pomembna spodbuda za Putina, ki je bil predmet naloga za aretacijo, ki ga je izdalo Mednarodno kazensko sodišče (ICC) teden dni prej. Srečanje je imelo tudi izjemno pomemben gospodarski značaj. Putin je sporočil, da je s Xijem dosegel dogovor o velikanskem projektu plinovoda Moč Sibirije 2, ki bo Rusiji omogočil dobavo 50 milijard kubičnih metrov dodatnega plina na leto.

Xi je Putina tudi povabil, naj letos obišče Kitajsko.

Kitajski mirovni načrt

Mesec dni pred Xijevim obiskom v Moskvi oziroma dva meseca pred pogovorom Xija z Zelenskim je Kitajska objavila svoj mirovni načrt za Ukrajino.

Ob prvi obletnici ruske invazije je Kitajska ponovila svoje pozive k politični rešitvi ukrajinskega konflikta, medtem ko je Peking pod vse večjim pritiskom ZDA in njihovih zaveznikov zaradi vse večjega partnerstva z Moskvo.

“Konflikt in vojna ne koristita nikomur. Vse strani morajo ostati racionalne in zadržane, izogibati se podpihovanju ognja in zaostrovanju napetosti ter preprečiti, da bi se kriza še poslabšala ali celo ušla izpod nadzora,” je zapisano v dokumentu, v katerem je ruska akcija v Ukrajina je označena kot invazija.

Čeprav je bil kitajski načrt že dolgo zamujen, je bil kaj hitro pozabljen. Zahod, vključno z Ukrajino, je Kitajsko večkrat obtožil, da Rusiji pošilja smrtonosno pomoč ali orožje. Kitajska je to vsakič zanikala.

vir Foto: Wikimedia