Kitajski predsednik Xi Jinping: Unija s Tajvanom je neizogibna

ByA.K.

31. decembra, 2023 , ,
Xi Jinping Foto: Wikimedia Predsedniški urad za tisk in informiranje Kremelj

Kitajski predsednik Xi Jinping: Unija s Tajvanom je neizogibna

V svojem novoletnem nagovoru je kitajski predsednik Xi Jinping izrazil trdno prepričanje, da je združitev Tajvana s Kitajsko neizogibna usoda. Njegove besede so odmevale močneje kot lani, saj so prišle manj kot dva tedna pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami na Tajvanu, ki bodo potekale v ozračju napetosti med Pekingom in Tajpejem.

Kitajska že dolgo čuti, da ima Tajvan status svojega “svetega ozemlja” in ni nikoli izključila možnosti vojaške intervencije za ponovno pridobitev nadzora nad otokom. Kljub temu Xi Jinping v svojem govoru ni neposredno omenil vojaške grožnje, ampak je poudaril, da je združitev domovine zgodovinsko neizogibna.

Kitajski voditelji so izrazili tudi svojo zaskrbljenost glede trenutnega tajvanskega podpredsednika Laia Ching-tea, ki je kandidat vladajoče tajvanske Demokratske stranke (DPP) in vodi v anketah. Peking ga označuje za nevarnega separatista. V DPP vztrajajo, da lahko o prihodnosti Tajvana odločajo le prebivalci samega otoka, kar je tudi stališče njihovega glavnega tekmeca na volitvah, Hou Yu-iha iz največje tajvanske opozicijske stranke Kuomintang (KMT). Kljub svojim tesnejšim zgodovinskim povezavam s Kitajsko, KMT ostro zavrača oznako propekinške stranke.

Spomnimo, da je Republika Kitajska, ki jo zdaj vodi Tajvan, po izgubljeni državljanski vojni z Mao Zedongovimi komunisti leta 1949 zbežala na Tajvan. Tajvan še danes uradno nosi ime Republika Kitajska.

Predsedniške in parlamentarne volitve na Tajvanu bodo potekale 13. januarja. V središču pozornosti bodo vsekakor napeti odnosi med Tajvanom in Kitajsko ter vprašanje prihodnosti tega pomembnega otoškega naroda.

vir; Foto: Wikimedia Predsedniški urad za tisk in informiranje Kremelj (fotografija je simbolna); Portal24