Anketa o življenjskih stroških za leto 2022, ki jo je kot letno poročilo pripravilo svetovalno podjetje Mercer pravi, da je za priseljence življenje najdražje v Hongkongu, Zürichu in Ženevi

Hongkong je na lestvico najdražjih mest na svetu za priseljence uvrščen že četrtič v petih letih. Sledijo pa mu štiri švicarska mesta: Zürich, Ženeva, Basel in Bern. Lestvico cenovno najbolj dostopnih mest na svetu za priseljence je na 227 mestu zaključila Ankara, prestolnica Turčije.

Top 10 najdražjih mest za priseljence

Če živite v Evropi in iščete cenejše mesto za življenje, se ozrite na vzhod: Ankari sledijo Biškek v Kirgizistanu (226. mesto), Dušanbe v Tadžikistanu (225. mesto) ter Islamabad in Karači v Pakistanu (224. in 223. mesto).

Danska prestolnica Köbenhavn je za priseljence med Nordijskimi državami najdražje mesto, saj je na svetovni ravni na 11. mestu. Švedska prestolnica Stockholm je najbolj dostopna in je leta 2022 padla na 87. mesto.

Kje se življenjski stroški ujemajo s kakovostjo bivanja?

Zanimivo je, da sta dve najdražji mesti na svetu za priseljence Zürich in Ženeva, med prvih pet najdražjih tudi na lestvici Global Liveability Index. To je letno poročilo The Economist Intelligence Unit (EIU), ki ocenjuje, katera mesta po svetu ponujajo najboljše življenjske razmere. Najboljše razmere za življenje po tej lestvici zagotavlja Dunaj, o tem smo pisali tukaj.

Mercer je po izbranem seznamu svetovnih mest analiziral tudi korelacijo med indeksom življenjskih stroškov in lastnim indeksom kakovosti življenja. Lokacije z najnižjimi življenjskimi stroški, a najvišjo kakovostjo bivanja so Vancouver in Toronto v Kanadi ter Stockholm na Švedskem, Lizbona na Portugalskem in Frankfurt v Nemčiji.

Po drugi strani pa ima Hongkong, ob najvišjih življenjskih stroških,najnižjo kakovost bivanja.

Mercerjevo poročilo zaključuje, da so lokacije z višjimi življenjskimi stroški in kakovostjo bivanja glede na prijaznost do okolja, običajno višje uvrščene.

Kako se izračuna indeks življenjskih stroškov

Mercerjeva lestvica mest “Cost of Living” temelji na lastni raziskavi. Izvajajo jo dvakrat letno in zajema več kot 400 mest po vsem svetu. Raziskava spremlja ključne ekonomske kazalnike, kot so nihanja valut, inflacija stroškov in stabilnost cen nastanitev. Odraža tudi cene več kot 200 izdelkov iz kategorij, kot so stanovanjske storitve, osebna nega, rekreacija in zabava, prevoz, alkohol in tobak.

Kriza življenjskih stroškov

Kot na večino stvari v zadnjih dveh letih, sta tudi na poročilo o življenjskih stroških za leto 2022 močno vplivali pandemija COVID-19 in vojna v Ukrajini. Slednji sta spodbudili skokovito inflacijo in nestanovitnost na trgih.

Po zadnjih podatkih, ki jih je v petek objavil Eurostat, je letna inflacija v 19 državah evroobmočja junija dosegla rekordnih 8,6 odstotka in presegla majsko stopnjo pri 8,1 odstotka.

Foto: f9photos/Getty Images