Kje so obljubljena stanovanja? Mladi zahtevajo odgovore od vlade

ByMiha Kovač

24. aprila, 2024 , ,
Foto: Pexels

Kje so obljubljena stanovanja? Mladi zahtevajo odgovore od vlade

Po podatkih Eurostata se mladi v Sloveniji izseljujejo iz starševskega doma pri povprečno 29 letih, kar je tri leta kasneje od evropskega povprečja. Razlog za to zamudo so visoke cene nepremičnin, ki so se v obdobju med letoma 2015 in 2023 drastično povečale; cene rabljenih nepremičnin so narasle za 104 odstotke. Po navedbah statističnega urada rast dohodkov ni sledila temu trendu, kar mladim še dodatno otežuje samostojno življenje.

Ines Korošec, predstavnica Mladinskega sveta, je poudarila, da stanovanjska problematika ni več omejena samo na večje centre, ampak se je razširila po celotni Sloveniji. Posebej alarmantno je stanje izven glavnih mest, kjer so cene rabljenih stanovanj narasle tudi do 120 odstotkov. Kljub velikemu številu praznih stanovanj, ki jih je bilo leta 2018 v Sloveniji zabeleženih več kot 150.000, je pridobivanje lastnega stanovanja za mlade vse težje.

Direktor nepremičninske agencije Stoja Trade, Zoran Đukić, je izpostavil, da se mladi danes vse pogosteje odločajo za najem namesto nakupa stanovanja, saj so cene nepremičnin za njih pogosto nedosegljive. “Konkretne akvizicije oziroma nakupi stanovanj se dogajajo okoli 40. leta,” je dodal Đukić, kar kaže na resnost situacije.

Na predvečer druge obletnice vlade Roberta Goloba, Mladinski svet zahteva pojasnila, zakaj mladi že dve leti čakajo na izpolnitev obljub. Generalni sekretar Mladinskega sveta, Jaka Trilar, je izpostavil, da je bil bivanjski standard mladih predstavljen kot proračunska prioriteta za leti 2024 in 2025, vendar to še ni vidno v proračunskih postavkah. Trilar je pozval ministra za finance Klemna Boštjančiča in premiera Goloba, naj pojasnita, kako nameravata izboljšati položaj mladih na področju stanovanjske politike.

Na koncu je Mladinski svet pozval predsednika vlade, da se osebno sreča s predstavniki mladih, kar bi pokazalo njegovo resnično zavzetost za izboljšanje razmer, ki jih mladi danes doživljajo na slovenskem nepremičninskem trgu.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pexels