Kje v Evropi so najpogostejši prometni prekrški najdražji

ByAna Koren

2. aprila, 2023 ,

V teh  Evropskih državah so najpogostejši prometni prekrški najdražji

Ali veste kje vas bodo najpogostejši prometni prekrški stali največ? Če boste vozili le 20 km/h čez omejitev, vas bo to v severni Evropi stalo kar 585 evrov. Prvi v nizu primerov prihaja iz Norveške, kjer je prehitra vožnja strogo kaznovana. Za enak presežek boste na Švedskem plačali 215 evrov, na Finskem pa 200 evrov, proti jugu pa se bo znesek nižal. Razlike so velike, tako vam bodo Italijani vzeli 175 evrov, medtem ko vam bo nemška policija zaračunala “le” 60 evrov, poudarjajo pri nemškem ADAC. 

Na vas na severu Evrope preži velika nevarnost tudi pri nedovoljenem parkiranju. Pri naših sosedih v Italiji boste odšteli 45 evrov, v Avstriji še manj in sicer 20 evrov. Na Poljskem pa vas bo nedovoljeno parkiranje stalo kar 110 evrov. Najmanj boste plačali v Nemčiji in sicer le okoli 10 evrov.

Ne glede na višino kazni alkohol in vožnja ne gresta skupaj. Nevarnost da boste plačali je, v primeru, da vas ujamejo, velika. Kazni pa so še višje. Tako lahko v Italiji z 1,5 promila ostaneš brez avta, enako se ti obeta na Danskem, če pihneš vsaj 2 promila. 1,0 promila v krvi je dovolj, da na Švedskem za mesec dni končaš v zaporu, medtem ko te lahko Španci za 1,2 promila zaprejo do tri mesece. 

Na koncu je tu še zelo priljubljena a nevarna uporaba telefona med vožnjo. Znova izstopajo Norvežani s kar 850 evri kazni, Nizozemci vas bodo kaznovali z nadaljnjimi nezanemarljivimi 380 evri. Španska policija voznike za ta prekršek kaznuje z 200 evri, italijanska s 165, v Nemčiji je kazen za uporabo telefona med vožnjo 100 evrov. 

vir Foto: Pexels