Klakočar Zupančič: Preiskava ni orodje za diskreditacijo političnih nasprotnikov

Urška Klakočar Zupančič [Foto: Državni zbor/Matija Sušnik]Urška Klakočar Zupančič [Foto: Državni zbor/Matija Sušnik]

Klakočar Zupančič: Preiskava ni orodje za diskreditacijo političnih nasprotnikov

Predsednica Državnega zbora (DZ) Urška Klakočar Zupančič, sicer članica stranke Gibanje Svoboda, poudarja, da mora biti parlamentarna preiskava vedno v skladu z zakonodajo in ustavo, ter opozarja na nevarnost njene zlorabe za politične namene. Komentar sledi sprejetju zahteve Državnega sveta za uvedbo parlamentarne preiskave v zvezi z domnevnimi finančnimi nepravilnostmi v podjetju Gen-I pod vodstvom premiera Roberta Goloba do novembra 2021 in vprašanji povezav med Golobovim podjetjem Star Solar in državnim podjetjem Borzen, kot tudi morebitnim nezakonitim financiranjem volilne kampanje Gibanja Svoboda.

Zahtevo za preiskavo, ki se nanaša na pojasnjevanje dejstev in okoliščin omenjenih primerov, je Državni svet potrdil v sredo, nadaljnji postopki pa vključujejo ustanovitev preiskovalne komisije s strani DZ. Klakočar Zupančič je izrazila zavezanost k integriteti in zakonitosti procesa, napovedala je pregled in morebitne korekcije zahteve v skladu s pravnimi standardi.

Predsednica DZ je še dodala, da je parlamentarna preiskava pomemben pravni instrument, ki ga je treba uporabljati odgovorno in v skladu z načeli pravne države, ter obljubila, da bo v svojem mandatu zagotovila njihovo zakonito in ustrezno izvajanje.

Preiskava ni orodje za diskreditacijo političnih nasprotnikov

Preiskava je institut za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij in ne orodje za diskreditacijo političnih nasprotnikov, je poudarila predsednica Državnega zbora (DZ). Njena naloga je oceniti dejansko stanje določene problematike, ki služi kot podlaga za odločanje DZ-ja. To je del nadzorne funkcije DZ-ja nad funkcionarji in mora biti izvedeno brez političnih obračunavanj.

V postopkih parlamentarnih preiskav je treba spoštovati delitev oblasti, saj preiskovalna komisija ne more opravljati nalog drugih državnih organov. Predsednica DZ je izpostavila tudi pomen upoštevanja načel ustavnosti, zakonitosti, jasne določitve predmeta preiskave, časovnega okvira, javnega interesa in spoštovanja človekovih pravic.

Urška Klakočar Zupančič je opozorila na potrebo po spremembi zakonodaje, saj v Sloveniji še ni vzpostavljen institut pravnega varstva zoper odločitve o vzpostavitvi parlamentarnih preiskav. Slednje je bilo večkrat opozorjeno s strani ustavnega sodišča in Evropske komisije. V luči tega pričakuje, da bo ministrstvo za pravosodje začelo s spremembami zakona o ustavnem sodišču, sama pa je ustanovila delovno skupino, ki se bo posvetila zakonu o parlamentarni preiskavi. Cilj je vzpostaviti pravno sredstvo za presojanje ustavnosti in zakonitosti odreditve parlamentarne preiskave ter preprečiti njeno morebitno zlorabo.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Državni zbor/Matija Sušnik