Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je ob predaji letnega poročila Računskega sodišča s predsednikom Tomažem Veselom spregovorila o možnostih sodelovanja med obema institucijama. To mora biti po njenem mnenju tesno in transparentno.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je ob sprejetju letnega poročila o delu Računskega sodišča v izjavi za medije zavzela za nove možnosti sodelovanja med obema institucijama. Računsko sodišče bdi nad javnimi financami. V okviru svojih pristojnosti se bo trudila, da se poročanje Računskega sodišča vključi tudi na dnevni red delovnih teles DZ, morda tudi plenarnih sej, zatrjuje Klakočar Zupančič.

Poudarila je pomen spoštovanja verodostojnosti in neodvisnosti nadzornih institucij. Z rušenjem tega se namreč ruši demokracija, ruši se njen imunski sistem, se je z Veselom strinjala Klakočar Zupančič. Zatrdila je, da bo sama spoštovala neodvisnost nadzornih institucij in na to opozarjala, tudi ostro, če bo treba.

“Zadeve moramo raziskati, ugotoviti moramo, ali je prišlo do kaznivih dejanj, predvsem pa se nam v prihodnosti ne sme dogajati, da bi posamezniki služili na račun zdravja ljudi,” je glede ugotovitev Računskega sodišča pri nabavah zaščitne opreme v epidemiji dejala predsednica DZ.

Tomaž Vesel

Vesel, ki se bo v tem tednu po devetih letih poslovil s čela Računskega sodišča, je ob predaji letnega poročila predsednici DZ-ja pozdravil pripravljenost parlamenta na nove oblike sodelovanja.

“Če bo imel DZ interes po sodelovanju, odpiranju novih tem, ki so za družbo pomembne, jim bo sodišče gotovo sledilo.” 

Tomaž Vesel

Računsko sodišče ob izteku njegovega mandata v dobri kondiciji. Zaposleni so morali še posebej v zadnjih dveh letih izkazati svojo integriteto, zavzetost in profesionalnost, meni Vesel. Tudi v mednarodnih okvirjih je sodišče po besedah Vesela prepoznano kot moderno računsko sodišče, ki “premika meje”. Med dosežki med drugim poudarja revidiranje informacijskih sistemov, okoljevarstvene revizije, slovensko Računsko sodišče je tudi prvo in edino revidiralo poslovanje centralne banke določene države v evroobmočju, je poudaril Vesel.

Upanje

Predsednica DZ je ob tem izrazila upanje, da se bomo iz ugotovitev Računskega sodišča v državi kaj naučili. Meni, da sta pri tem potrebna predvsem samorefleksija predstavnikov ljudstva in pogled v lastno integriteto. Zanimalo jo je stanje zadnjih dveh let, med drugim tudi revizija nabave zaščitne opreme v epidemiji covida-19. Meni, da je Računsko sodišče opravilo “izjemno delo”. Pregledalo je vse pogodbe in ponudbe, zaznalo več znakov kaznivih dejanj. Posamezne sume pa naznanilo pristojnim organom.

“Zadeve moramo raziskati, ugotoviti moramo, ali je prišlo do kaznivih dejanj, predvsem pa se nam v prihodnosti ne sme dogajati, da bi posamezniki služili na račun zdravja ljudi.” 

Urška Klakočar Zupančič

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Ana Kovač