Kljub nižji inflaciji ECB ohranja visoke obrestne mere

ByA.K.

8. marca, 2024 , ,
Foto: Freepik

Kljub nižji inflaciji ECB ohranja visoke obrestne mere

Evropska centralna banka (ECB), pod vodstvom predsednice Christine Lagarde, je potrdila svojo odločitev o ohranjanju rekordno visokih obrestnih mer, kljub posodobitvi svojih gospodarskih napovedi, ki kažejo na počasnejšo rast in močnejši upad inflacije v Evropi. Spremembe vključujejo znižanje napovedi gospodarske rasti za leto 2024 z 0,8 odstotka na 0,6 odstotka, medtem ko napovedi za leta 2025 in 2026 ostajajo pri 1,5 odstotka oziroma so bile prilagojene navzgor na 1,6 odstotka. Prav tako so bili inflacijski obeti za naslednja leta revidirani navzdol, z napovedjo za leto 2024, ki se je znižala s 2,7 odstotka na 2,3 odstotka, in nadaljnjimi prilagoditvami za leti 2025 in 2026.

Predsednica Lagarde je opozorila na sedanjo gospodarsko šibkost, vključno s potrošniki, ki zadržujejo porabo, in zmanjšanjem naložb ter izvoza, kar odraža upočasnitev zunanjega povpraševanja. “Tveganja za gospodarsko rast ostajajo nagnjena navzdol,” je dodala. Legarde je izrazila potrebo po dodatnih dokazih in podatkih pred morebitnimi prilagoditvami denarne politike. S svojimi izjavami je želela umiriti trge, ki so razvoj dogodkov hitro interpretirali kot signal za pričakovane obrestne reze v letu 2024, poudarjajoč previdnost pri morebitnem zniževanju obrestnih mer.

Lagarde je poudarila nujnost ohranjanja obrestnih mer na restriktivni ravni, dokler ne bo jasno, da je to potrebno za podporo vzdržni gospodarski rasti, s čimer je želela zagotoviti stabilnost in preprečiti prezgodnje ukrepanje v negotovih gospodarskih razmerah.

Znižanje obrestnih mer ni bilo predmet razprave

V nasprotju s tržnimi pričakovanji, predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde poudarja, da znižanje obrestnih mer ni bilo predmet razprave na zadnjem sestanku. Obravnavali so postopno zmanjševanje omejevalne politike ECB, brez zavez k hitrim preventivnim ukrepom. Lagarde je izpostavila pomen odločitev, ki temeljijo na trdnih podatkih in so usmerjene k doseganju srednjeročnega inflacijskega cilja ECB, ki znaša dva odstotka. Dodatno je potrdila, da ECB deluje neodvisno od ameriškega Federal Reserve. Prav tako so zavrnili špekulacije o usklajevanju politik med obema bankama. Poudarili so, da se ECB trenutno nahaja v obdobju zadrževanja politik, s pričakovanji postopnega prehoda k normalizaciji.

Medtem ko je evropski borzni trg, zastopan z indeksom Euro Stoxx 600, dosegel nove rekordne vrednosti, beleži enoodstotno rast in se usmerja k sedmemu tednu zaporedne rasti. Vse glavne borzne indekse v državah članicah je bilo videti, da bodo zaključile dan v pozitivnem območju, kar kaže na optimizem vlagateljev, ki sedaj znižanja obrestnih mer vidijo kot bližajočo se možnost. Trgi stavijo na znižanje obrestnih mer za celotno odstotno točko do konca leta, s prvimi pričakovanji že v juniju, čeprav je ob visoki stopnji prekupljenosti na trgih potrebna previdnost.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik