Kljub premierjevi obljubi o zmanjšanju birokratskih ovir, evidentiranje delovnega časa ostaja

Na včerajšnji izredni seji Državnega zbora je bil na dnevnem redu tudi predlog novele zakona o evidentiranju delovnega časa, ki ga je vložila Slovenska demokratska stranka (SDS). Predlog novele je povzročil burno razpravo med poslanci, saj SDS predlaga črtanje nedavno uvedenih zakonskih sprememb na področju evidentiranja delovnega časa.

Poslanci so na zahtevo SDS opravili splošno razpravo, v kateri predlagajo črtanje vseh sprememb, ki jih je na področju evidentiranja delovnega časa uzakonila aktualna vlada. Te spremembe vključujejo beleženje dodatnih podatkov o delovnem času, obveščanje delavca o podatkih iz evidence, višje globe in pooblastilo inšpektorjem za izrekanje glob v razponu.

Zaradi teh novosti je v gospodarstvu in političnih krogih močno završalo, saj se meni, da prinašajo le nove ovire in birokracijo tako delodajalcem kot zaposlenim. Na Vrhu slovenskega gospodarstva je gospodarstvenik Robert Golob obljubil, da bo odpravil te birokratske ovire, vendar se zdi, da je to obljubo prekršil, saj so poslanci na izredni seji z 45 glasovi zavrnili spremembo zakona.

Po zavrnitvi predloga je največja opozicijska poslanska skupina, SDS, predlog ponovno vložila. V SDS-u namreč menijo, da sedanji zakon ni primeren in da bi morala koalicija ponovno razmisliti o njegovi vsebini.

Premier je obljubil zmanjšanje birokratskih ovir

Minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han, je izrazil dvome o izvedljivosti zakona, kar je povzročilo tudi notranje nesoglasje v koaliciji. Predsednik vlade Robert Golob je sicer obljubil zmanjšanje birokratskih ovir, vendar se zdi, da koalicija podpira obstoječi zakon.

Bistvo predlagane novele zakona SDS je črtanje neživljenjskih členov, ki otežujejo delo delodajalcem. Po mnenju SDS bi moralo slovensko gospodarstvo imeti možnost ukvarjati se z reševanjem resničnih izzivov in ne z nepotrebnimi birokratskimi obveznostmi.

Poleg tega se zakon ne usklajuje s direktivo EU in ne upošteva izjem. Razprava o zakonu še vedno poteka, vendar pa se zdi, da črtanje spornih členov ne bo sprejeto, saj večina vladajoče koalicije podpira obstoječi zakon.

SDS pa vztraja pri svojem predlogu novele zakona, saj verjamejo, da bi sedanja vlada lahko naredila boljše rešitve za slovensko gospodarstvo. Predlog novele je bil ponovno vložen v parlamentarni postopek, in sicer kot priložnost za izpolnitev obljube, ki jo je predsednik vlade dal gospodarstvenikom na Vrhu gospodarstva.

vir; Foto: Vlada RS Flickr; Portal24