Ključni nasveti za kaljenje semen stročnic pred setvijo

ByA.K.

24. februarja, 2024 ,
Foto: Portal24 (AI)

Ključni nasveti za kaljenje semen stročnic pred setvijo

Začetek spomladi prinaša idealen čas za setev stročnic, kot so grah, bob in čičerika. Vendar pa lahko pomanjkanje vlage v tleh predstavlja izziv za kalitev in vznik semena. Rešitev? Predhodno kaljenje semen, ki ne le pospeši ta proces, ampak tudi zagotavlja enakomernejšo kalitev in izboljša odpornost rastlin proti stresu.

Kako pravilno kaliti semena?

Kaljenje poteka tako, da semena za dva do tri dni pred setvijo položimo v vlažen papir ali krpo in jih shranimo na toplem in temnem mestu. Pomembno je, da natančno določite količino semena, ki ga nameravate posaditi, da preprečite pregosto rast in morebitno zadušitev med rastlinami. Prav tako je ključnega pomena preprečiti plesen na semenih in izsušitev papirja ali blaga, v katerem so semena.

Inovativne raztopine za kaljenje

Za spodbujanje kalitve ali zaščito pred glivičnimi boleznimi lahko uporabite domače raztopine. Preproste rešitve vključujejo zeliščne čaje, kot sta kamilica in kopriva, ali raztopino, pripravljeno iz alkoholnega kisa, soli in vode. Te metode ne samo da spodbujajo kalitev, ampak tudi preprečujejo nastanek plesni in zmehčajo lupino semena.

Čas za setev

Ko semena nabreknejo in pokažejo prve kalčke, je čas za setev. Bodite previdni, saj so v tem občutljivem stadiju kalčki zelo ranljivi. Pri setvi pazite, da semena ne poškodujete. Za dodatno zaščito pred pticami, ki bi lahko pojedle mehka in nabrekla semena, uporabite vejice ali mreže.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko svoje stročnice uspešno vzgojite tudi v manj idealnih pogojih, hkrati pa zagotovite zdrav in obilen pridelek.

[Vir: Agroklub]; Foto: Portal24 (AI)