Kmetje napovedujejo protest: V Ljubljano bo prihrumelo 2000 traktorjev

ByMiha Kovač

12. marca, 2024 , , ,
Protest kmetov na Ptuju (Foto: Zajem zaslona/24ur)

Kmetje napovedujejo protest: V Ljubljano bo prihrumelo 2000 traktorjev

Kmetijske organizacije v Sloveniji, pod vodstvom sindikata kmetov, so napovedale množičen protest, ki bo 19. marca zasedel ulice Ljubljane. Z zahtevo po spremembah v kmetijski politiki in zakonodaji se bodo kmetje zbrali s traktorji in panoji pred različnimi ministrstvi, vključno s Trgom republike. “Pozivamo na mirne, kulturne proteste, saj menimo, da smo kmetje kulturni in ne pričakujemo nekih izgredov,” je pojasnil predsednik sindikata kmetov Anton Medved.

Protest, ki naj bi trajal od 10. do 14. ure, pričakuje udeležbo okoli 2000 traktorjev. Kmetje izražajo nezadovoljstvo kljub prizadevanjem ministrstva za kmetijstvo in drugih vladnih organov. “Kmetijske organizacije smo se odločile, da kljub intenzivnim pogajanji, ki niso rodila sadov, napovedujemo protest,” je dejal Medved. Udeleženci protesta želijo opozoriti na svoje pravice in zahtevajo od vlade poseben pristop k obdelavi slovenskega podeželja.

Med zahtevami kmetov je tudi umik obdavčitve izplačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost, kar je poudaril predstavnik hribovskih kmetij Janez Beja. “Vsa leta to ni bilo obdavčeno, sedanja vlada pa je to obdavčila,” je izpostavil Beja in dodal, da je pomembno ohranjanje kmetijskih površin, še posebej za mlade generacije. Prav tako kmetje zahtevajo zmanjšanje pristojbin za gozdne ceste in gradnjo suhih vodnih zadrževalnikov na kmetijskih površinah, da bi zagotovili boljše pogoje za kmetovanje.

Zahtevajo tudi zmanjšanje števila velikih zveri

“Kmetje ne nasprotujemo protipoplavnim ukrepom, vendar menimo, da se je treba s tresočo roko vključevati pri načrtovanju suhih vodnih zadrževalnikov, s katerimi bi izgubili ogromno najboljše kmetijske zemlje,” je povedal predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič. Poudaril je, da je ključna zahteva celovita presoja vplivov na okolje za vsako kmetijo posebej, vključno z ekonomskim izračunom in sanacijskim načrtom.

Kmetje zahtevajo tudi zmanjšanje števila velikih zveri. “Ob vstopu v Evropsko unijo smo imeli 800 medvedov, dva tropa volkov, zdaj pa se je to bistveno povečalo,” je opozoril Anton Medved. Dodal je, da je nujno potrebno zmanjšanje števila zveri, da bi kmetje lahko nadaljevali z pašo v visokogorju.

Žveglič je napovedal, da bo od vlade odvisno, ali bodo v torek Ljubljančani imeli težave s traktorji in protestom. “Pričakujemo, da bomo do petka dosegli določen napredek pri teh zahtevah,” je dejal. Dodal je, da bo protest odpovedan, če bodo izpolnjene vse ključne zahteve.

Predsednica Zveze podeželske mladine Anja Kastelic je izrazila nujnost takojšnjih izplačil zagonskih sredstev za kmetije in zavezo k rednim izplačilom v prihodnje. Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, pa je izpostavil potrebo po zagotovitvi sredstev za izvajanje kmetijskih okoljskih podnebnih ukrepov, ki ne smejo biti sami sebi namen.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona/24ur