Kmetje nezadovoljstvo s politiko EU izrazili tudi v Bruslju

ByA.K.

25. januarja, 2024 , , ,
Protest, kmetje v Bruslju Foto: Zajem zaslona

Kmetje nezadovoljstvo s politiko EU izrazili tudi v Bruslju

Kmetje iz različnih držav Evropske unije so se v sredo zbrali pred sedežem Evropskega parlamenta v Bruslju. Kmetje so protestirali v znak protesta proti okoljski zakonodaji in drugim težavam, ki imajo negativni vpliv na kmetijski sektor. Podobni protesti so se razširili tudi po državah članicah.

Udeležba na dogodku je bila sicer manjša v primerjavi s podobnimi demonstracijami, ki so nedavno potekale v Nemčiji, Franciji in Romuniji. Prisotnost nekaterih desnih poslancev Evropskega parlamenta, pa naj bi bil jasen pokazatelj, da nezadovoljstvo kmetov postaja pomembno vprašanje na evropskem političnem prizorišč.

Demonstranti so izrazili nezadovoljstvo z vodilnimi politikami zelenega dogovora EU ter sporazumi o prosti trgovini s tretjimi državami. Slednje naj bi, po njihovem mnenju, škodovalo njihovim trgom in prihodkom. V Franciji so kmetje v zadnjih dneh zaprli glavne ceste, da bi protestirali proti okoljskim predpisom vlade in naraščajočim stroškom energije. Podobne demonstracije so potekale tudi v Romuniji in Nemčiji, kjer kmetje zahtevajo nižje davke in pravičnejše subvencije.

Poziv k ustavitvi nizkostandardnega uvoza kmetijskih pridelkov

Patrick Legras, kmet in član francoskega kmečkega sindikata Coordination Rurale, je poudaril: “Želimo pokazati, da v Franciji in preostali EU niso tehnokrati, ki nimajo pojma, kako težko ali težko je proizvajati kakovostne izdelke v Franciji, tisti, ki bodo odločali.” Legras je tudi pozval k ustavitvi nizkostandardnega uvoza kmetijskih pridelkov, ki ogroža preživetje evropskih kmetov.

Jorge Buxadé, španski evropski poslanec iz skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), je izrazil podporo kmetom. Dejal je: “Glasovali smo proti skupni kmetijski politiki, katere posledica je zmanjšanje pomoči, ki si jo naši kmetje zaslužijo.” Hkrati pa je opozoril, da desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) nezadovoljstvo kmetov izkorišča iz “čistega interesa”. Meni, da gre za politično manipulacijo.

Zeleni prehod

Demonstracije so se zgodile dan pred začetkom “dialoga” Evropske komisije o kmetijstvu. Na dogodku si bodo prizadevali za “depolarizacijo” razprave o zelenem prehodu. Zaveza EU k ambicioznim podnebnim ciljem in zeleni industrijski politiki naj bi bili eden glavnih mobilizatorjev volivcev na evropskih volitvah. Volitve bodo sicer potekale od 6. do 9. junija.

Evropski komisar za trgovino Valdis Dombrovskis je branil zeleni dogovor EU kot “dolgoročno” pobudo za dosego podnebne nevtralnosti do leta 2050. Poudaril je tudi pomen nadaljnjega dela v naslednjem zakonodajnem obdobju po junijskem glasovanju.

Vodja Komisije za socialne pravice Nicolas Schmit, glavni kandidat levosredinskih socialistov in demokratov (S&D) na junijskih volitvah, je izrazil zavezo k obrambi zelenega dogovora in njegovi pravični izvedbi, da bi vsi lahko od tega imeli koristi.

Nedavni protesti, ki so vključevali blokado cest v večjih evropskih mestih, so jasno pokazali, da je nezadovoljstvo kmetov preseglo nacionalne meje in postalo ključno vprašanje v politiki EU.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24