KNOVS o aktivnostih Sove glede Gen-I na Balkanu

ByUredništvo

3. marca, 2023 ,

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb se je na sredini seji seznanila z aktivnostmi Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Posebej v zvezi poslovanjem podjetja Gen-I na Zahodnem Balkanu. Seznanitev z dokumentacijo o tem je zahtevala tretjina članov Knovsa.

Nacionalni preiskovalni urad je na podlagi podatkov Sove v skladu z usmeritvami tožilstva decembra lani pridržal tuja državljana. Bila sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Agenta so prijeli v pisarni v poslovni stavbi v Ljubljani. Sodišče je zanju odredilo pripor, grozi jima do osem let zapora. Skupina je sprejela tudi sklep, da Sova o svojih ugotovitvah Knovsu poroča v obdobnih poročilih

Seznanili so se tudi z aktivnostmi Sove v zvezi z delovanjem ekstremističnih skupin ter določenih posameznikov, ki so bili v zadnjem času izpostavljeni v medijih.

Pooblaščena skupina Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) pregledala primer ruskih agentov, ki sta v Sloveniji delovala z argentinskima potnima listoma, ob tem pa je njene člane posebej zanimalo, zakaj je informacija prišla v javnost in kako je do tega prišlo.

Nacionalni preiskovalni urad je namreč na podlagi podatkov Sove in v skladu z usmeritvami tožilstva decembra lani pridržal tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Agenta so prijeli v pisarni v poslovni stavbi v Ljubljani. Sodišče je zanju odredilo pripor, grozi jima do osem let zapora.

Direktor agencije Joško Kadivnik je po nadzoru članom komisije predstavil še tehniko, s katero Sova pridobiva informacije v skladu z zakonskimi pooblastili, so še zapisali v DZ-ju.

Vir

Ne spreglejte:

KNOVS opravil nenapovedan nadzor na policiji, preverjal vlogo Miloša Milovića

Parlamentarna komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS) je opravila nenapovedan nadzor na policiji. Preverjala je vlogo Miloša Milovića pri varovanju predsednika vlade in ministra za zdravje, je sporočil … več: TUKAJ