Ko ljubezen izgine – 10 glavnih razlogov za ločitev

ByAna Koren

15. septembra, 2023 ,
Foto: Pexels

Ko ljubezen izgine – 10 glavnih razlogov za ločitev

Ločitev je težaven proces, ki prizadene številne pare po vsem svetu. Kljub trudu in dobrim namenom, ki jih vlagajo v svoje odnose, se tudi najmočnejša razmerja sčasoma lahko znajdejo na nevarnem ozemlju. Statistika je osupljiva: 40 odstotkov prvih porok se konča z ločitvijo v 15 letih, ta stopnja pa se pri naslednjih zakonih le še poveča. Da bi bolje razumeli, zakaj se to dogaja, je Forbesov svetovalec opravil raziskavo med 1000 ločenimi ljudmi in ugotovil deset glavnih razlogov za ločitve parov.

10 glavnih razlogov za ločitev

Nasprotujoče si vrednote ali morala: Skupne vrednote in morala sta temelj zdravega reševanja konfliktov. Ko se pari ne strinjajo o pomembnih vprašanjih, lahko pride do “scenarija prekinitve dogovora,” kar lahko pripelje do zakonske krize.

Premladi v zakon: Deset odstotkov anketiranih parov meni, da je bila poroka v mladosti eden od dejavnikov, ki so prispevali k njihovi ločitvi. Takšna poroka lahko privede do spoznanja nezdružljivosti pričakovanj o življenju in partnerstvu.

Razlike v starševstvu: Dvajset odstotkov anketiranih parov je povedalo, da so razlike v starševskih stilih tlakovali pot do njihove ločitve. Tečaji za starševstvo in odprti dialogi lahko pomagajo uskladiti različne pristope k starševstvu.

Pomanjkanje zavezanosti: 23 odstotkov anketiranih parov je ugotovilo, da je pomanjkanje zavezanosti glavni vzrok za njihovo ločitev. Ponovna potrditev predanosti in odprta komunikacija o strahovih in skrbeh lahko pomagata rešiti to težavo.

Finančne težave: Denarne težave so bile za 24 odstotkov parov dejavnik pri odločitvi za ločitev. Skupno načrtovanje proračuna in finančnih ciljev ter iskanje finančnega svetovanja lahko zagotovi jasnost in usmeritev.

Preveč konfliktov: Enaintrideset odstotkov ločenih parov je poročalo, da je bilo njihovo razmerje polno konfliktov. Nenehni prepiri in nasprotja lahko vneseta negativnost v odnos.

Pomanjkanje intimnosti: Pomanjkanje fizične in čustvene intimnosti je privedlo do razpada zakona za 31 odstotkov anketiranih parov. Učinkovita komunikacija je ključna za rešitev tega problema.

Pomanjkanje združljivosti: Ločitve brez krivde, ki so posledica pomanjkanja združljivosti, predstavljajo 31 odstotkov ločenih parov, vključenih v raziskavo.

Nezvestoba: Štiriintrideset odstotkov vprašanih je dejalo, da je afera igrala vlogo pri njihovi ločitvi. Nezvestoba ogroža čustveno vez med partnerjema in spodkopava zaupanje.

Pomanjkanje družinske podpore: Triinštirideset odstotkov parov je povedalo, da je pomanjkanje družinske podpore prispevalo k njihovi odločitvi za razhod. Pogovor s terapevtom lahko pomaga začeti popravljati del povzročene škode.

Zavedanje glavnih razlogov za ločitev je ključno za razumevanje, kako se izogniti pastem, ki lahko privedejo do konca razmerja. Vsak par se sooča s svojimi edinstvenimi izzivi, vendar je prvi korak k rešitvi teh težav priznavanje, da obstajajo, in iskanje pomoči, če je to potrebno.

vir Foto: Pexels

Portal24