Ko se te loti norec

ByUredništvo

20. januarja, 2023
Tjaša RavnikarTjaša Ravnikar (Foto: osebni arhiv)

Ko se te loti norec

Razmišljala sem, kaj pomeni biti genij in kaj norec. Ali med njima sploh obstaja razlika? In če, kolikšna? Pred kratkim sem namreč zasledila izjavo, da se v geniju skriva norec in v norcu genij. Morda res. Morda je genij norec, v katerem so pravi čas prepoznali posebno sposobnost in jim je jo uspelo na všečen način interpretirati ter učinkovito podpreti in izpostaviti.

Sposobnost genija je morda v samih začetkih vedno interpretirana in kategorizirana kot norec. Morda bi lahko rekli, da je genij oseba, ki je napredna. Pred časom. Vizionarska. Pretočna in pristna. Oseba, ki ji daljnosežni domet uma preprosto ne dopušča kapacitet za sprotno preračunljivost, zaigranost, povprečnost, prilagajanje in taktiziranje.

Morda je to oseba, katere um se v sto odstotkih posveti njeni sposobnosti, ki je hkrati njena čista strast. In oseba, katere um zanemari potrebo po všečnosti in razumljenosti. Morda je to oseba, ki le čuti in ve, kaj mora dati. Ne glede na to, ali bodo drugi to znali sprejeti ali ceniti.

Včasih je bilo morda lažje biti genij. Pa seveda zaradi tega je bilo tudi lažje doseči etiketo norca. Danes pa se najverjetneje marsikatera genialnost skriva in uničuje pod težo truda, da bi se zapakirala v všečnost, ki bi ugajala množicam.

Zaradi ideologije uspeha se genialnost čedalje težje izraža in udejanji. In tako kot nekoč se mnogo pogosteje določi zgolj za norost. Kako to mislim? Razmišljajte z mano. Nekoč je bil genij nekdo, ki je bil inovator. Vizionar. Ustvarjalec ali »prebojnik«.

Danes je genij tisti, ki se čim hitreje in čim lažje dokoplje do čim več moči ali denarja. Ta zahteva predvsem zmožnost prilagajanja, ugajanja, dogovarjanja, diplomacije, skratka iskanje bližnjic in lukenj. Morda pa je to novodobna definicija genija in smo vendarle sposobni od nje oddvojiti definicijo norca, pri čemer določamo, da je norec danes nekdo, ki se trudi.

Norec je nekdo, ki verjame v dobro, pošteno, pravično in prav, verjame, da se da, če se hoče, verjame, da se tudi prijaznost in kakovost (iz)plačata. Morda današnji norec, tako kot nekoč, edini verjame sam vase in v svoje delo. Ker preprosto čuti, da kar ustvarja na dolgi rok, prinese nekaj dobrega številnim drugim, ne le njemu samemu. Pa čeprav je ravno on sam ta trenutek neopažen, necenjen in spregledan.

Morda pa se časi spreminjajo tako zelo, da danes razmišljamo širše in predvsem celostno. Morda nam je doumeti, da sta norec in genij integrirana v vsakega strokovnjaka, ki odlično zastopa in po svojih zmožnostih nadgrajuje svoje področje, pri čemer se v določenem obdobju bolj izrazi eden in spet v naslednjem drugi.

Morda takrat, ko je strokovnjak šele v fazi razvoja svojih polnih potencialov, deluje kot norec. Norec, ki je napihnjen, pretirano samozavesten in samooklicano najboljši »to be«. Norec, ki se zaganja in vztraja. Morda norec, ki nima ali pač ima težavo s postavljanjem lastne vrednosti in uporabnosti svojega dela.

Torej imamo lahko na videz uspešne ali neuspešne norce, če jih ocenjujemo po učinkovitosti ali uspešnosti njihovega dela. In ko ta isti norec preide v genija, je trenutek, ko praktikant preide v profesorja. Mojstra. Takrat se skozenj prelijeta tolikšna predanost in ljubezen do svojega področja dela (ali zgolj pohlep), da postane slep in gluh za vse drugo. Pohiti dalje in nadgrajuje genija v sebi, ki je že davno pustil norca za seboj.

Kakor koli že. Kako že pravi pesem? Dolga, dolga je cesta od vasi do mesta. Kaj pa od norca do genija ali od genija do norca? Dolga je ta pot navznoter in hudičevo kratka navzven. 

Tjaša Ravnikar

O avtorici: Mag. Tjaša Ravnikar, predavateljica in pisateljica, ustanoviteljica Umologije , RTT terapevtka ter mediatorka na Okrožnem sodišču v Ljubljani in CSD-jih po Sloveniji. Deluje na področju medicine misli in je pobudnica novih pristopov v duševnem zdravju in osebnostnem razvoju mladih in odraslih. Trenutno poglablja svoje znanje na doktorskem študiju iz področja naravne in integrativne medicine. Pridružite se ji lahko TUKAJveč njenih kolumen pa je na voljo TUKAJ.

Opomba: Mnenja avtorice ne odražajo nujno tudi mnenja Uredništva.