Koalicija je Zakon o odpravi škodljivih ukrepov prejšnje oblasti podprla, v opoziciji so bili proti.

Na izredni seji je DZ danes obravnaval predlog zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Predlog zakona so pripravili v Inštitutu 8. marec. V stanje pred spremembami, ki jih je sprejela prejšnja vlada želijo vrniti 11 zakonov.

V preteklo stanje želijo vrniti ureditve na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike.

Koalicija predlog zakona kot rečemo podpira. V SDS in NSi predlog zakona nima podpore

Razprava se je danes v največji meri vrtela okoli sprememb zakona o orožju, ki oži upravičenost za nabavo polavtomatskega strelnega orožja. SDS je nanj vložila tri dopolnila.

Da bodo ustavnost zakona preverili na ustavnem sodišču so v SDS napovedali že na matičnem odboru.

DZ za notranje zadeve v drugi obravnavi potrdil predlog zakona

Z devetimi glasovi za in šestimi proti je odbor DZ za notranje zadeve v drugi obravnavi potrdil predlog zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Predlog zakona so pripravili v Inštitutu 8. marec. V predlog so vključili 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času prejšnje vlade.

K zakonu  je vlada podala pozitivno mnenje. Vrsto pripomb je Zakonodajno-pravna služba podala vrsto pripomb, koalicija se je nanjo naslonila v 15 dopolnilih. Tudi slednja so bila na odboru potrjena…več tukaj.

Člani odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so imeli na klopeh predlog zakona proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti. V parlamentarni postopek ga je vložili v Inštitutu 8. marec. DZ bi ga lahko obravnaval na izredni seji v četrtek oz. petek, če bi se kolegij predsednice DZ danes tako odločil… več tukaj.

Foto: Luka Cjuha

By A.K.

Komentar: