Koalicija za Veselovo kandidaturo izvedela iz medijev

Tomaž Vesel [Foto: Zajem zaslona]

Koalicija za Veselovo kandidaturo izvedela iz medijev

Na političnem prizorišču še vedno odmeva presenetljiva napoved stranke Gibanja Svoboda o njihovem kandidatu za položaj evropskega komisarja. Izbrali so Tomaža Vesela, nekdanjega predsednika Računskega sodišča, ki je trenutno zaposlen v medijskem grozdu Martina Odlazka, kot svojega predstavnika za to visoko pozicijo v Evropski uniji. Poteza je med koalicijskimi partnerji povzročila razburjenj povzročila precej razburjenja, Socialnimi demokrati (SD) in Levico, ki so za Veselovo kandidaturo izvedeli šele iz medijev, kar odpira vprašanja o komunikaciji in sodelovanju znotraj vladajoče koalicije.

Predsednik vlade in Gibanja Svoboda, Robert Golob, je Vesela predstavil na sobotnem festivalu Svobode, izpostavljajoč njegovo zanimanje za resorje financ, konkurence in demokracije. Vesel sam je poudaril, da so se o njegovi kandidaturi z Golobom pogovarjali že dalj časa, pri čemer je predvideval, da bo kot kandidat sprejet s strani celotne koalicije. Gibanje Svoboda ima sicer v vladi večinsko število resorjev, kar jim daje določeno prednost pri izbiranju kandidatov.

Odzivi koalicijskih strank

Izjava SD, da so za Veselovo kandidaturo izvedeli iz medijev, odraža razkol v komunikaciji znotraj koalicije. SD poudarja pomen odsevanja demokratične volje ljudi v sestavi Evropske komisije in predlaga, da se z odločitvami počaka do izidov prihajajočih volitev v Evropski parlament 9. junija.

Poleg tega so kandidati za novega predsednika SD – Tadej Beočanin, Jani Prednik in Milan Brglez – izrazili mnenje, da je bila predstavitev Vesela kot kandidata prezgodnja. Brglez je celo napovedal, da bo SD, v primeru njegovega predsedovanja, predlagala svojo kandidatko za komisarko, kar nakazuje na morebitne nadaljnje notranje koalicijske pogovore.

Levica, ki je prav tako izrazila presenečenje nad novico, izpostavlja pričakovanje nadaljnjih pogovorov na koalicijski ravni. Iz Svobode pa branijo svojo odločitev z mnenjem, da je Vesel odličen kandidat, ki bo zastopal interese Slovenije in njenih državljanov na evropskem nivoju.

Komentar Urške Klakočar Zupančič, predsednice državnega zbora in članice Svobode, prav tako odraža zavedanje o kompleksnosti postopka imenovanja evropskega komisarja. Poudarja, da mora Vesel pred potrditvijo preiti še skozi več etap, vključno z izvolitvijo v Državnem zboru in potencialno potrditvijo v Evropskem parlamentu, kar kaže na dolgotrajen in zapleten proces imenovanja.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona