Koalicijske stranke zadržane glede Vesela kot kandidata za evropskega komisarja

Foto: Matija Sušnik DZ

Koalicijske stranke zadržane glede Vesela kot kandidata za evropskega komisarja

V soboto so na pikniku največje vladne stranke Gibanje Svoboda Tomaža Vesela predstavili kot kandidata za evropskega komisarja, kar je sprožilo zadržane odzive znotraj koalicijskih partneric. Medtem ko v Levici še niso podali uradnega stališča, saj čakajo na interni koalicijski pogovor, so v stranki SD odzivi bolj pisani, predvsem zaradi bližajočega se volilnega kongresa, na katerem bodo izbrali novega predsednika.

Milan Brglez, kandidat za predsednika SD, je izrazil namero, da bo v primeru izvolitve SD predlagal lastno kandidatko za komisarko, a podrobnosti ob tem ni želel razkriti. Tadej Beočanin, ajdovski župan in prav tako kandidat, poudarja pomen evropskih volitev za proces izbire komisarja, vendar spoštuje trenutno večino Gibanja Svoboda v vladi in s tem povezano odločitev.

Iz stranke SD pod vodstvom Tanje Fajon so kritični do načina razkritja kandidature Vesela, saj menijo, da bi morali o takšnih potezah razpravljati po volitvah. Razkritje kandidata dva meseca pred volitvami je prezgodnje, saj se proces imenovanja začne šele po izboru novega predsednika Komisije, kar bo najhitreje julija. V Bruslju je predvolilna dinamika, kjer se obeta boj za resorje glede na novo strukturo Evropske komisije, sicer že prisotna.

Ob tem, ko so vse oči uprte v prihajajoče evropske volitve, kjer ankete najbolje kažejo stranki SDS. Po besedah Aleša Hojsa so v stranki že večkrat predlagali, da bi ta del zakonodaje spremenili, in sicer tako, da bi morala tista stranka, ki na volitvah doseže najboljši rezultat, predlagati tudi komisarja komisarju. Janezu Lenarčiču trenutnemu evropskemu sekretarju pa se njegov mandat počasi izteka. Iz njegovega kabineta so sporočili podporo Veselu v njegovi kandidaturi za komisarja.

Spomnimo…

Golob na Festivalu Svobode: Slovenija rešuje čast Evrope!

Na obali Zbiljskega jezera se je odvil prvi Festival Svobode, ki ga je organiziralo Gibanje Svoboda, trenutno največja vladna stranka v Sloveniji. Dogodek, ki se ga je udeležilo več kot 1000 članov in simpatizerjev, je bil namenjen predstavitvi kandidatov za prihajajoče junijske volitve v Evropski parlament. Prvi na listi je Aleksander Merlo, ugledni direktor postojnske porodnišnice, ki se mu za mesto evropskega komisarja pridružuje Tomaž Vesel.

Predsednik Gibanja Svoboda, premier Robert Golob, je ob svojem prihodu potrdil seznam devetih kandidatov, med katerimi so poleg Merla tudi aktualna poslanka Irena Joveva, predsednik strankinega podmladka Matej Grah, poslanca Tamara Vonta in Uroš Brežan, državna sekretarka za odnose z Državnim zborom Maša Kociper, poslanka Janja Sluga, obrambni minister Marjan Šarec in državni sekretar Vojko Volk… več tukaj.

[Vir: 24ur]; Foto: Matija Sušnik DZ; Portal24