Koalicijski vrh o vsebinskih izhodiščih in časovnici

ByAna Koren

18. januarja, 2023 , , ,

Koalicijski vrh na Brdu pri Kranju o vsebinskih izhodiščih in časovnici

Koalicijski vrh na Brdu pri Kranju razpravlja o izhodiščih reform, ki jih namerava vlada začrtati v letu 2023. Osrednja tema je zdravstvena reforma, za katero naj bi zastavili vsebinska izhodišča in časovnico.

Premier Robert Golob je pred začetkom napovedal, da bodo na podlagi razprave pripravili čistopis aneksa h koalicijski pogodbi. V opoziciji se medtem sprašujejo, ali gre pri podpisu aneksa res za iskreno zagotavljanje podpore ali za poskus discipliniranja koalicijskih partnerjev.

Članom koalicije bodo predstavili, kako si predstavljajo dopolnitev koalicijske pogodbe, zato da bodo “vsi vedeli, kaj nameravamo kot koalicija izvajati”, je pred začetkom koalicijskega vrh dejal premier Golob.

Podpisa aneksa sicer danes še ne bo, po Golobovih besedah računajo, da bo čistopis aneksa za podpis pripravljen v naslednjih dneh, najpozneje do petka. “Sem optimist, glede na to, da je aneks v celoti v skladu z obstoječo koalicijsko pogodbo, zato bomo konsenzualno rešitev našli zelo hitro,” je prepričan Golob.

Skopi odzivi

V vrstah koalicijskih partneric so bili sicer z odzivi na napovedan aneks do zdaj skopi, saj njegova vsebina oz. konkretne rešitve, ki naj bi jih vanj zapisali, še niso povsem jasne. Podrobnosti naj bi bile tako bolj jasne po opravljeni razpravi.

Koalicijski partnerji, med katerimi je bilo v zadnjih dneh čutiti nekaj napetosti, pred začetkom izjav niso dajali.

Osrednjo temo v koalicijski razpravi po zaostritvi razmer zaradi nakopičenih težav po pričakovanjih zaseda zdravstvo. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je napovedal tudi predstavitev dokumenta o trenutnem stanju v zdravstvenem sistemu, ki bo podlaga za zdravstveno reformo. Ta bo po njegovih zagotovilih zaživela s prihodnjim letom, v nasprotju s pričakovanji pa jo bo koordiniral premier Golob in ne resorni minister.

Premier Golob je pojasnil, da bo pripravljena analiza javnosti predstavljena v petek

Premier Golob je sicer že nekaj dni pred vrhom poudaril, da smo prišli do točke, kjer politična preigravanja niso več mogoča, in tako pričakuje, da bodo aneks podpisali tudi vsi koalicijski poslanci, da “vemo, da smo v tem čolnu vsi skupaj”. 

Toda nad idejo niso vsi najbolj navdušeni.

Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic meni, da aneksa morda sploh ne potrebujejo, če bodo imeli “jasno, trdno in odločno koalicijsko zavezo, da je zdravstveno reformo in še kakšno v tem letu treba sprejeti”. Dodal je, da je, če izhodišč za zdravstveno reformo morda niso dovolj določeno zapisali in jih ne razumejo vsi enako, vseeno prav, da jih nadgradijo z aneksom. 

Kot že omenjeno, sta se SD in Levica zavili v molk, po neuradnih informacijah imajo težavo s podpisovanjem bianco političnih menic. 

V opoziciji so medtem kritični. Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič pravi, da se “da slutiti, da Golob svojim poslancem oziroma poslancem koalicijskih strank ne zaupa”. Ob tem je podvomila, da so stvari tako rožnate, in se vprašala, ali so res tako velika srečna družina. 

Partnerji tudi o plačnem sistemu, pokojninski, davčni in šolski reformi

Na koalicijskem vrhu, tretjem v mandatu te vlade, bodo v središču prioritete vlade premierja Goloba v letu 2023. Ob omenjeni zdravstveni reformi koalicijski partnerji debatirajo še o izhodiščih za reformo plačnega sistema v javnem sektorju, pa tudi pokojninske, davčne in šolske reforme. Prav tako bo na dnevnem redu stanovanjska politika.

V Svobodi bodo volili novega predsednika sveta stranke

Po zaključenem koalicijskem vrhu se bo na seji sestal še svet največje vladne stranke Gibanje Svoboda. Člani sveta bodo na seji med drugim volili novega predsednika oz. predsednico sveta stranke. Po neuradnih informacijah se to mesto obeta poslanki Nataši Avšič Bogovič.

vir Foto: Vlada RS Twitter

Ne spreglejte…

Premier bo z “interno mini zaupnico” preveril podporo in lojalnost ministrov, poslancev in koalicije

Koalicija bo v sredo na Brdu pri Kranju začrtala izhodišča za več reform, v ospredju bo predvsem zdravstvena reforma. Premier Robert Golob si ob tem želi enotnosti koalicije. Po njegovih besedah bodo tako po opravljeni razpravi oblikovali aneks h koalicijski pogodbi, za katerega si želijo, da ga podpišejo tudi vsi ministri in koalicijski poslanci… več tukaj.