Koliko časa po prebolelem covidu smo še imuni?

ByAna Koren

16. januarja, 2023
Foto: Pexels

Koliko časa po prebolelem covidu smo še imuni?

Ali veste koliko časa po prebolelem covidu smo še imuni? Po zadnjih podatkih med okuženimi s koronavirusom v Sloveniji še vedno prevladuje omikron. Podrazličico omikrona BQ.1 so decembra zaznali v več kot polovici vzorcev okuženih, sledila je podrazličica BA.5. Za obe različici velja, da imata večji imunski pobeg od predhodnic. Slednje pomeni, da zelo hitro okužita tudi cepljene in prebolele.

Pred enim letom je Evropska agencija za zdravila (Ema) sporočila, da se covid-19 s prihodom koronavirusne različice omikron iz pandemije spreminja v endemično bolezen, s katero človeštvo lahko živi. Priznani imunolog dr. Alojz Ihan je takrat dejal, da je ta virus za večino ali prek cepljenja ali okužbe imunološko postal “stari znanec”.

Imunski sistem večine ljudi, ki so cepljeni ali so covid preboleli, ima na virus dolgotrajni spomin

Imunski sistem večine ljudi, ki so cepljeni ali pa so covid preboleli, ima na virus namreč dolgotrajni spomin. To pomeni, da se posameznik z njim lahko znova okuži, je pa verjetnost, da bo zbolel v težji obliki, manjša.

“Obramba se prebudi že po dveh, treh dneh in ne šele po desetih kot ob prvi okužbi. Imunski sistem z lahkoto prehiti virus, da se ne razvije pljučnica in so simptomi obolenja lažji,” je takrat opisal Ihan.

Omikron je leto dni kasneje v Sloveniji še vedno najpogostejša različica. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki spremlja podatke o deležu posameznih različic koronavirusa v populaciji, je v zadnjem poročilu med 10. in 28. decembrom, pregledal 700 vzorcev, okuženih s koronavirusom.

V vseh vzorcih je odkril eno od podrazličic omikrona. Najbolj prevladujoč je bil omikron BQ.1 (zaznan v 355 primerih oziroma 50,7 odstotka vzorcev), za njim je omikron BA.5, ki so ga zaznali v 257 primerih oziroma 36,7 odstotka vzorcev. Sledile so še podrazličice BA.2 (35 primerov), BA.2.75 (32 primerov), XAY (14 primeri), XBB (6 primerov) in BA.4 (1 primer).

Po okužbi z omikronom imunski odziv šibek

Leta 2020 je ob pojavu takrat neznanega virusa sprva veljalo, da smo po prvotni okužbi na ponovno okužbo dolgotrajno imuni.

Znanstveniki so kasneje ugotovili, da je imunost po okužbi s koronavirusom lahko kratkotrajna in da se z virusom lahko znova okužimo. Ob pojavu cepiva proti covidu-19 leto dni kasneje je prevladovalo mnenje, da so prebolevniki zaščiteni približno šest mesecev, cepljeni pa dlje. Koncentracija protiteles, ki nastanejo pri cepljenju je namreč večja od tiste, ki jo povzroči prebolela bolezen.

Danes vemo, da je vsaka nova različica oziroma podrazličica koronavirusa, ki nastane z mutacijo, za naš imunski sistem bolj izmuzljiva od prejšnje. Slednje pomeni, da nas pretekle okužbe in cepljenje pred novo okužbo varujejo vedno manj.

Prav tako za vse oblike koronavirusa velja, da težje zbolevanje povzroči močnejši in dolgotrajnejši imunski odziv, lažje pa šibkejšega. Ker je oblika bolezni, ki jo povzroča omikron, blažja od oblike, ki so jo povzročale njej predhodne različice koronavirusa, je tudi imunost, ki jo pušča okužba z omikronom, manj zanesljiva in kratkotrajnejša. Pri tistih, ki imajo ob okužbi z omikronom zelo malo simptomov, je zaščita še toliko manjša.

“Študije kažejo, da se po omikronu ustvari razmeroma šibka imunost. Nivo nevtralizacijskih protiteles je bistveno nižji kot po okužbi s prejšnjimi različicami ali po cepljenju. Najšibkejši je odziv tistih, ki niso niti preboleli prejšnjih različic niti niso bili cepljeni. Pri njih je imunski odziv proti omikronu tako šibek, da ga že po nekaj tednih ni več opaziti, še zlasti pri starejših ljudeh,” je za N1 februarja lani pojasnil Ihan.

Tudi za prebolevnike priporočeno cepljenje

“Vsaka nova podrazličica je imunološko toliko spremenjena, da se lahko virus uspešno naseli na sluznici tudi v primeru nedavne okužbe (2 do 3 mesece ali več) s prejšnjo podrazličico omikrona,” je Ihan za N1 zapisal avgusta lani.

Izsledki takrat sveže raziskave, objavljene v znanstveni reviji Nature, so pokazali, da naj bi bili tisti, ki so preboleli delto ali katero od prejšnjih različic koronavirusa, pred okužbo z BA.4 in BA.5 zaščiteni okrog 30-odstotno. Tisti, ki so preboleli katero od podrazličic omikrona, naj bi bili pred okužbo z BA.4 ali BA.5 zaščiteni skoraj 80-odstotno.

Raziskave kažejo, da cepljenje prebolevnikov dodatno okrepi imunski odziv in izboljša zaščito (še posebej pred težjim potekom covida-19).

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato priporoča, da se osebe, ki so covid prebolele, približno tri mesece po preboleli bolezni še cepijo. “Prej cepljenje po do sedaj znanih podatkih ni smiselno, ga je pa možno opraviti na željo osebe, ki se cepi,” je zapisano na spletni strani inštituta.

V tem času naj bi imunost proti ponovni okužbi namreč nekoliko usahnila, se pa to razlikuje od osebe do osebe. Vsako posamezno telo se na prejete odmerke cepiva in na okužbo odziva po svoje, ker so naši imunski sistemi svojevrstni.

Če je oseba del ranljivih skupin, ima pridružene bolezni in podobno, bo njena imunost krajša oziroma zmanjšana, saj je njen imunski sistem že v osnovi oslabljen in kompromitiran. Te osebe imajo tudi večjo verjetnost za hujši potek bolezni, kar velja tudi za okužbe z drugimi virusi.

Jasnega odgovora na vprašanje, koliko časa po prebolelem covidu smo še imuni, ni, saj je to odvisno od vsakega posameznika.

Ponovna okužba s koronavirusom je odvisna od imunskega sistema in zdravstvenega stanja posameznika, števila odmerkov cepiva, predhodnih okužb s posameznimi različicami in težjim oziroma blažjim prebolevanjem covida.

Na splošno velja, da se lahko s koronavirusom znova okužimo že po nekaj mesecih, so pa tudi primeri, ko so se posamezniki okužili mnogo prej, denimo v nekaj tednih od prebolele bolezni.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Posledice dolgega covida lahko trajajo še leto in pol po okužbi

Šest do 12 mesecev po okužbi s koronavirusom ima vsak četrti nekdanji bolnik dolgoročne posledice covida-19, so sporočili nemški znanstveniki. Ločena raziskava škotskih znanstvenikov je pokazala, da je del bolnikov, ki so preboleli covid in imajo dolgotrajne simptome po 12 mesecih, bodo verjetno imeli enake simptome tudi po 18 mesecih.

Običajno gre za kronično utrujenost in izčrpanost, težave s koncentracijo in spominom. Slednje vpliva na zdravje in delovno sposobnost bolnikov. Rezultati nemške raziskave so bili opravljeni med 12.000 ljudmi, starimi od 18 do 65 let, okuženimi s koronavirusom v zvezni deželi Baden-Württemberg… več tukaj.