Koliko “usranih” misli lahko še prenese zdrava pamet

ByUredništvo

13. januarja, 2023
Tjaša RavnikarTjaša Ravnikar (Foto: osebni arhiv)

Koliko “usranih” misli lahko še prenese zdrava pamet

Pozdravljeni v novem letu. To je leto velikih sprememb. Leto velikih podvigov in leto izjemnih razkritij. Na vseh področjih. Najverjetneje bo to tudi leto velikih premikov.

Če se že ne boste selili, boste pa najverjetneje želeli zamenjati svoje delo. Če ne boste želeli zamenjati svojega dela, boste pa vsaj zamenjali svojega partnerja.

Niste še razmišljali o nobeni od naštetih sprememb? Potem pa vas bo vsaj imelo, da boste končno preuredili svoj dom.

Garažo? Sebe? No, zagotovo boste pa vsaj enkrat v prvi polovici leta zamenjali rolico papirja na stranišču. Boste videli.

Ne bom se razpisala o novoletnih zaobljubah, saj lahko o tem izveste marsikaj od marsikoga. Slišite lahko mnogo mnenj, pa malo manj dejstev. Ampak …

Želim nekaj napisati o vseh tistih prijaznih dušah, ki jih na nove poslovne poti žene čista dobrota in želja, da bi vam pomagali. Da bi vam razsvetlili tančice skrivnosti tega življenja. Da bi vam predali nekaj svojega znanja o tem, kako pomembno je pravilno začeti dan, če želite uspeti na kateremkoli področju.

Povedali vam bodo tudi, da težava seveda ni v vas, ampak v vaših starših. In da zdaj negujete otroka v sebi.

Pojdite vsaj enkrat na mesec v živalski vrt, zajahajte ponija, kupite si sladkorno peno in sredi zime pojdite na sladoled. Redno se objemajte. Sami sebe. A nič drugače se ne počutite po vsem tem? Hja, potem ste se objemali premalo časa. Kaj pravite? Zelo dolgo ste se objemali? Ja, potem bo pa to tisto. Potem ste se objemali predolgo in ste pravzaprav že izničili učinek.

Veste kaj? Pozabite objeme. Dajte raje narediti kakšno vajo za jogo obraza. Pa boste videli, da vam bo potem obraz kar sam vlekel ustnice v nasmeh. Kljub vsem tegobam, ki vas težijo vsak dan. Še vedno nič

Potem začnite meditirati. Poskusite misliti na nič. Če pa morate misliti na nekaj, mislite vsaj na tisto, kar si želite. Mislite na tisto, kar vam manjka. In zdaj je tukaj veliki trik: samo predstavljajte si, da to že imate. Počnite to tri, sedem, enaindvajset, devetdeset dni zapored. Še kar nič?

Pojdite na jogo in si vzemite čas zase. Pa zdaj? Ste že našli svojega idealnega partnerja? Imate že denar za nov avto? Vas vaš najstnik končno posluša in ceni? Ja, kako ne? Potem delate nekaj narobe. Se vsak večer zahvalite za vse, kar imate?

Ste se naučili vseh dihalnih vaj in začeli redno tapkati? Prenežno tapkate. Ali pa imate še vedno preveč strupenih ljudi v svoji bližini. Kaj pa če ste enostavno narcis, pa se tega ne zavedate? Najverjetneje bo to. Ker narcisi pa res ne dvomijo o sebi, niti se ne potrudijo. Ja, to bo. Ni?

Huh, potem pa … potem imate še vedno tistega partnerja, ki vas vleče nazaj in dela na sebi tako zagreto kot vi. Ali pa ste še res tisti osnovni model brez nadgradnje. Potem si pojdite pobarvat lase, kupite si revijo, tisto zoprno prijateljico vprašajte, ali se je zredila in vsaj dvakrat na debelo koga pošljite v tri krasne v prometu.

Boste videli, da se boste počutili bolje. Pa jemljete morda kakšno prehransko dopolnilo? Aja, ne. Za vas je najbolje, da kar preidete na tablete, če ne bo šlo drugače. Veste, zdaj imamo, mi svetovalci pa še kakšno drugo stranko, ne samo vas.

Tam me čaka skupina hvaležnih žensk, ki razume in čuti, kako se je včeraj premaknila naša luna. Samo povedati jim moram, pa takoj prepoznajo, da je vse res. Hvala bogu, nekateri ljudje so res napredni, prebujeni in razsvetljeni. Kaj bi brez njih, ki peljejo ta svet naprej. Potrebujemo jih. In oni potrebujejo nas, svetovalce.

Veste, ker svetovalci smo nepogrešljivi. Medicinske sestre, zdravniki, reševalci, učitelji, vzgojitelji, negovalci na domu … saj oni so tudi kar o. k., ampak tudi oni so ljudje in potrebujejo sem pa tja svetovanje. In jim seveda z največjim veseljem dokažemo, da morajo narediti nekaj zase.

Skušamo jim dopovedati, da naj že končno naredijo premik v svojem življenju. Predvsem na službenem področju, kjer so najbolj nezadovoljni. Ker … ni nam več treba živeti v stresu, se boriti z izgorelostjo in gledati svoj ubogi TRR. Ne, ni več teh časov.

Zdaj smo lahko, karkoli si želimo. Dosežemo in postanemo vse, kar hočemo. Samo zares moramo verjeti v to. Pa mimogrede opraviti vsaj kakšen tečaj v tujini. Morda vsaj nekaj hitrega kar on-line? Kdo se bo pa še »zajebaval« v zdravstvu? Pa šolstvu? Lepo vas prosim!

No, ne vem. Mogoče bi prišlo v poštev tudi področje estetske kirurgije. Ja, veste, to je pomembno področje. Zelo. Tako lahko vendarle mnogo nezadovoljnih oseb reši svoje frustracije glede videza.

Veste, lepotni popravek pravzaprav deluje terapevtsko. Pa ne nazadnje moramo biti tudi mi urejeni za delo s strankami. So stvari na svetu, ki imajo smisel, v nekaterih pa ga res ne najdeš, če se še tako trudiš.

Spoštovani bralci in bralke, vidite, obstaja tudi nekaj takega, čemur rečemo usrane (za)misli.

Tjaša Ravnikar

O avtorici: Mag. Tjaša Ravnikar, predavateljica in pisateljica, ustanoviteljica Umologije , RTT terapevtka ter mediatorka na Okrožnem sodišču v Ljubljani in CSD-jih po Sloveniji. Deluje na področju medicine misli in je pobudnica novih pristopov v duševnem zdravju in osebnostnem razvoju mladih in odraslih. Trenutno poglablja svoje znanje na doktorskem študiju iz področja naravne in integrativne medicine. Pridružite se ji lahko TUKAJveč njenih kolumen pa je na voljo TUKAJ.

Opomba: Mnenja avtorice ne odražajo nujno tudi mnenja Uredništva.