Kompostiranje: Kako trato in vrt nahraniti z domačim zlatom?

[Foto: Pixabay]

Kompostiranje: Kako trato in vrt nahraniti z domačim zlatom?

Kompostiranje je kot čarobna palčka za trato in vrt – iz odpadkov, ki bi sicer romali v smeti, ustvarite bogato, naravno gnojilo, ki povrne življenje v tla. Nič več dragih umetnih gnojil ali zapravljanja za kupljeno zemljo; z malo truda lahko sami pripravite “domače zlato”, ki bo nahranilo vaše rastline in trato. Za začetnike je postopek preprost, če poznate osnovne korake: zbiranje organskih odpadkov, priprava komposta in njegova uporaba.

Prvi korak je zbiranje pravih materialov. V kompost gredo vsi organski odpadki iz kuhinje in vrta, vendar je pomembno ravnovesje. “Zeleni” odpadki, ki so bogati z dušikom, vključujejo pokošeno travo (če ni tretirana s herbicidi), ostanke zelenjave in sadja, kavno usedlino ali olupke. “Rjavi” odpadki, polni ogljika, pa so suho listje, vejice, karton ali časopisni papir (brez barvnih tiskov). Izogibajte se mesu, mlečnim izdelkom in mastni hrani, saj privlačijo škodljivce in upočasnijo razgradnjo. Za začetek zadostuje vedro v kuhinji za zbiranje ostankov in kotiček na vrtu za večje količine.

Priprava komposta: Preprosta umetnost razpadanja

Kompostiranje ne zahteva drage opreme – začnete lahko z odprtim kupom ali starim lesenim zabojem. Izberite senčen kotiček vrta, kjer kup ne bo motil. Na dno položite nekaj vej za zračenje, nato izmenjujte plasti zelenih in rjavih odpadkov, kot bi delali lazanjo. Idealno razmerje je približno 1:3 (en del zelenega na tri dele rjavega), da preprečite neprijetne vonjave. Vsake toliko kup premešajte z vilami ali lopato, da dodate kisik, ki pospeši razgradnjo. Če je suho, ga rahlo navlažite – kompost naj bo vlažen kot ožeta goba. V nekaj mesecih se bo začel spreminjati v temno, drobljivo maso.

Uporaba komposta: Hranilo za trato in vrt

Ko je kompost pripravljen – po približno 3 do 6 mesecih, odvisno od vremena in mešanja – je čas, da ga uporabite. Na trati ga raztresite v tanki plasti (približno 1–2 cm) in pograbljajte v zemljo; to izboljša strukturo tal, zadržuje vlago in hrani travo. Za gredice ga vmešajte v zgornjih 10 cm prsti pred sajenjem ali ga uporabite kot zastirko okoli rastlin, da preprečite plevel in ohranite vlago. Če imate lončnice, zmešajte kompost z zemljo v razmerju 1:3 za naraven zagon rasti. Ostanke, ki še niso povsem razpadli, vrnite nazaj v kup za nadaljnjo predelavo.

Začnite z majhnim kupom, da se privadite postopku, in ne skrbite, če ni vse popolno – narava opravi večino dela. Če kup smrdi, dodajte več rjavega materiala; če je prepočasen, ga pogosteje premešajte. Pozimi kompostiranje upočasni, a se nadaljuje spomladi. Sčasoma boste opazili, kako trata postaja gostejša, rastline pa živahnejše – vse to z odpadki, ki jih že imate doma.

Kompostiranje je preprost način, da trato in vrt nagradite z naravnim bogastvom. Z malo prakse postane rutina, ki ne le prihrani denar, ampak tudi zmanjša odpadek. Vaše “domače zlato” bo kmalu dokaz, da je najboljše gnojilo tisto, ki ga ustvarite sami!

Portal24; Foto: Pixabay