Kontroverzen odvzem živine: Družina Možgan odgovarja na obtožbe

V torek je na kmetiji Možgan v Krškem prišlo do zasega 24 glav živine s strani veterinarske inšpektorice, dogodek pa je izzval tudi odziv Kmetijsko gozdarske zbornice, ki je ostro kritizirala postopke inšpektorice. Po intervjuju z družino Možgan, ki ga je opravila Nova24TV, so prišle na dan šokantne podrobnosti dogodka.

Timotej Možgan, član družine, je povedal, da niso bili vnaprej obveščeni o prihodu inšpektorice. Ob prihodu domov je zasledil prisotnost policistov in tovornjaka. Po njegovih trditvah inšpektorica ni želela razkriti svoje identitete ali pravne osnove za zaseg živali. Skupaj z očetom Rudijem sta izrazila sum, da bi lahko šlo za skrito agendo financiranja aktivističnih društev za zaščito živali.

Rudi Možgan, gospodar kmetije, je izrazil prepričanje, da je bil čas zasega izbran namenoma, da bi se akcija izvedla v njihovi odsotnosti. Opisal je postopek kot pretirano agresiven, kljub njegovemu statusu kot pravosodnega policista.

Dodatno je Timotej povedal, da je od inšpektorice zahteval predstavitev in razlago za njen obisk. Namesto razlage pa je prejel grožnje in zavrnitev vpogleda v dokumentacijo. Inšpektorica naj bi mu zagrozila z dodatnimi kaznimi in zahtevala njegov odhod s posestva.

Možganovi so opisali tudi dogodek, ki vključuje nalaganje živine na tovornjak, pri čemer je prišlo do ločevanja telet od krav, kar ni ustrezalo njihovim pričakovanjem in je povzročilo dodatno zaskrbljenost glede postopka.

Eden od teh, ki je nalagal živino, me je opozoril, da če je živina pašna, tako kot naša, potem jo je prepovedano vezati tudi na tovornjaku […] Torej ta zaščitnica, ki naj bi se borila proti mučenju živali, ima sliko kako jo je s štrikom vlekla kravo. Ona si je tisto kravo izbrala, kasneje je to objavila in zanjo zbirala denar. Krava naj bi bila že pri njih. Tudi inšpektorica je hotela, da se krave priveže. Ker je samo nalaganje trajalo predolgo, je inšpektorica kričala, naj se krave vendarle priveže.

Slišali smo od kmeta iz Mirne Peči, da so ga klicali, ali bi hotel kupiti kaj živine. Torej je že predhodno klicala in našo živino že prej prodala. Sicer pa tudi to ne vemo, kako je lahko to storila, saj so vsi potni listi od živali pri nas.

Timotej Možgan

Zapleti in grožnje

Med zasegom živine na kmetiji Možgan v Krškem so se zgodili številni zapleti, ki jih je družina Možgan podrobno opisala. Timotej Možgan je pojasnil, da so želeli inšpektorji sprva naložiti živino pri hlevu, a jim je na poti stal traktor. Ko je inšpektorica zahtevala, da traktor umaknejo, je Timotej pojasnil, da to ni možno, saj ključev nima. Nato je inšpektorica predlagala, da pokličejo avtovleko na stroške družine, vendar se to ni zgodilo.

Živino so nato gnali čez pašnik, kjer so morali podrreti ograjo. Inšpektorica je vztrajala, da ima do tega vso pravico. Med nalaganjem živine na tovornjak so se pojavile težave, saj so živali, pod stresom, začele bežati. Družina Možgan je izpostavila, da je bilo to pričakovano in hkrati dokaz zdravja živali. V postopku so bila teleta ločena od krav, kar je po mnenju družine neprimerno.

Timotej Možgan je razkril tudi prisotnost aktivistke Valerije Podgornik iz Društva za zaščito konj. Med postopkom naj bi aktivistka kršila zakonodajo, saj je uporabila štrik za vleko krave, kar naj bi bilo prepovedano. Timotej je omenil, da je inšpektorica prav tako želela, da se krave na tovornjaku privežejo, kar pa je podaljšalo postopek nalaganja.

Zasegli tudi tujega osla

Družina Možgan je izrazila zaskrbljenost glede postopka zasega, še posebej zaradi zapisnika, v katerem je inšpektorica navedla, da so jim odvzeli osla, ki ga sploh nimajo. Rudi Možgan je pojasnil, da je na njihovo posest občasno zašel osliček, ki pa ni bil njihov. Kljub temu je inšpektorica v zapisniku zapisala, da je osla vzela.

V nadaljevanju je Timotej Možgan izpostavil, da so ga klicali iz Mirne Peči s povpraševanjem o nakupu živine. To je pripeljalo do sumov, da je inšpektorica že vnaprej prodajala njihovo živino, čeprav so bili vsi potni listi živali pri družini Možgan.

Ko je bilo vsega konec, je preiskala celotno kmetijsko poslopje. Najbolj ji je šel v nos osel, ki ga je iskala na kmetiji, a ga ni našla. Vem, da je tukaj, vem da ga skrivate.

V zapisniku je napisala, da ga je vzela. 

To je čista laž.

Timotej Možgan

Fotografije in pričanja potrjujejo, da je bila živina na kmetiji Možgan v Krškem lepo rejena, kar nasprotuje spletnim obtožbam o shiranosti živali. Timotej Možgan je pojasnil, da so policisti in uradne priče videli, da so bile živali v dobrem stanju, kljub blatu, ki je bilo posledica deževja. Povedal je, da so imeli krave dovolj prostora za umik od blata. Družina Možgan je zavrnila tudi trditve, da bi preprečevala veterinarske preglede, saj so imeli v zadnjem mesecu kar tri takšne preglede.

Foto: Družina Možgan/Nova24TV

Ogled v ponedeljek, zaseg v torek

Rudi Možgan je izrazil prepričanje, da je bila živina zasežena zaradi njene dobre reje in nove zakonodaje, ki določa, da denar od prodanih živali prejmejo društva za zaščito živali. S sinom sta špekulirala, da bi to lahko bil nov način financiranja aktivističnih društev. Pojasnil je, da bi lahko postopek potekal tako, da nekdo iz aktivističnega društva poda prijavo, sledi ogled lokacije in nato odvzem živine. Družina Možgan trdi, da je bila prijava podana v petek, ogled lokacije v ponedeljek, v torek pa so že bili brez živine.

Po podani prijavi na policijo zaradi kraje in motenja posesti so Možganovi prejeli obisk policista, ki jima je svetoval, naj umakneta ovadbo. Policist je opozoril, da bi lahko bila sama obtožena krive ovadbe, vendar družina tega ni želela storiti, saj bi s tem priznala, da je bilo ravnanje inšpektorice pravilno.

Timotej in Rudi Možgan izražata zaskrbljenost, da bi tovrstni postopki lahko pomenili konec kmetijstva v Sloveniji. Izrazila sta hvaležnost za podporo, ki so jo prejela od Kmetijsko gozdarske zbornice in sindikata kmetov Slovenije.

vir

Foto: Družina Možgan/Nova24TV

Portal24