Kontroverzni nakup prestižnega SUV-ja za direktorja UKC Ljubljana

ByA.K.

8. novembra, 2023 , ,

Kontroverzni nakup prestižnega SUV-ja za direktorja UKC Ljubljana

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je v središču pozornosti zaradi kontroverznega nakupa prestižnega terenskega SUV vozila za njihovega direktorja, dr. Marka Juga. Raziskovalni portal Preiskovalno.si je razkril, da je bil postopek nakupa vozila zaznamovan z znaki potencialne korupcije. Slednje pa pod vprašaj postavlja integriteto vodenja največje slovenske bolnišnice.

Glede na poročilo preiskovalnega portala, je prvi razpis majhne vrednosti za nakup službenega vozila za potrebe UKC Ljubljana potekal 23. maja letos. Kljub začetni usmeritvi k nakupu električnega terenskega vozila z manj kot 50.000 kilometri in starim manj kot dvajset mesecev, so se razkritja kasneje pokazala drugačna. Portal trdi, da je šlo v resnici za vozilo, ki ga je direktor Jug zahteval po lastnih željah.

Specifične zahteve

Podjetje PAN-JAN je bilo edino, ki se je prijavilo na prvotni razpis in ponudilo Škodo enyaq za 47.690 evrov. Vendar je direktorju ni prepričala barva vozila, ki mu je bila “preveč modra”, kar je privedlo do razveljavitve prvotnega razpisa. V nadaljevanju so razpis spremenili, določili specifično barvo vozila (črna, siva ali temno modra) ter dodali nekaj nepomembnih tehničnih zahtev.

Tudi v novem razpisu se je prijavilo samo podjetje PAN-JAN, ki je ponudilo električno Škodo enyaq za 47.500 evrov, in to v barvi, ki si jo je želel direktor. Portal Preiskovalno poleg tega trdi, da naj bi se Jug in Kreš, direktor UKC Ljubljana, javno pohvalila s svojim vplivom in zavezništvom s tretjim posameznikom, dr. Robertom Golobom.

Poleg spornih odločitev glede barve vozila, pa ostaja vprašanje, zakaj je bila razpisna dokumentacija tako specifična. Zakaj električno terensko vozilo za direktorja, ki se najverjetneje ne bo vozil na intervencije v zahtevne terene? Zakaj omejitev na 50.000 prevoženih kilometrov in minimalno garancijo na baterijo 12 mesecev? To so pomembna vprašanja, ki zahtevajo nadaljnje raziskave, saj se zdi, da so bile zahteve umetno oblikovane, da bi ustrezale le enemu ponudniku, kar bi lahko vodilo v sume korupcije.

Celoten nakup prestižnega vozila za direktorja UKC Ljubljana dviga vprašanja o pravilnosti in preglednosti postopkov javnega naročanja v državni bolnišnici, ki se že sooča z visoko zadolžitvijo. Zlasti v času, ko električna vozila znamke Volkswagen (vključno s Škodo) niso na vrhu seznama kakovosti, postaja odločitev o nakupu luksuznega električnega terenca za direktorja UKC Ljubljana še bolj sporna.

vir

Foto: STA

Portal24