Kontroverzni predlog zakona o evtanaziji razdvaja zdravniško stroko

Pobudniki kontroverznega zakonskega predloga o evtanaziji, v parlamentarni postopek so ga vložili 17. julija, si prizadevajo, da bi neozdravljivo bolnim posameznikom, ki trpijo neznosne bolečine, omogočili dostojanstveno smrt pod pravno ureditvijo, ki zagotavlja družbeni nadzor in preprečuje zlorabe.

Predlog pa je naletel na kritike s strani nekaterih uglednih zdravnikov. Predsednik Slovenske medicinske akademije, Pavel Poredoš, je bil kritičen do zagotovil o varnosti evtanazije pred zlorabami. Po njegovih besedah se zlorabe v zvezi z evtanazijo pojavljajo v tretjini primerov v Belgiji in na Nizozemskem. Poredoš je izrazil zaskrbljenost, da bi nekateri svojci lahko zlorabili zakon in se želeli znebiti starejših družinskih članov.

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva, Radko Komadina, je poudaril, da obstajajo sodobne možnosti za lajšanje fizičnega in psihičnega trpljenja posameznikov. Po njegovem mnenju je kakršno koli aktivno sodelovanje zdravnika pri smrti sočloveka v nasprotju z medicinsko etiko.

Predsednica zdravniške zbornice, Bojana Beović, meni, da predlog zakona odpira vrata za ljudi, ki bi želeli končati svoje življenje. Opozorila je, da po trenutnem predlogu zakona akutni psihiatrični bolniki ne bi mogli zaprositi za evtanazijo, vendar bi to možnost imeli kronični psihiatrični bolniki.

Mnenja zdravnikov

Beović je zavrnila, da bi zdravniško stališče preverjali z anketo. Dejala je, da so organizirali zdravniške organizacije, da bi čim bolj odražale mnenje zdravnikov. Večina zdravnikov po njenih besedah zagotovo nasprotuje predlogu. Vseeno pa obstajajo tudi nekateri, ki ga podpirajo, še posebej tisti z manj izkušnjami pri obravnavi umirajočih pacientov.

Glede na morebitno sprejetje zakona je predsednik Komisije RS za medicinsko etiko, Božidar Voljč, izrazil prepričanje, da bo med zdravniško stroko zagotovo prišlo do različnih reakcij. Zakon bi bil namreč v nasprotju z njihovim kodeksom. Predlog sicer omogoča možnost ugovora vesti za zdravnike. Zdravniška zbornica upa, da takšni zakoni ne bodo potrebni in da bodo spoštovali etična načela.

Stališče, ki nasprotuje predlogu zakona, je oblikovano tudi na katedri za medicinsko etiko na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je bil predlog soglasno zavrnjen s strani senata medicinske fakultete. Po besedah predstojnika katedre, Štefana Groska, predlog ni v skladu z ustavo, ki v 17. členu govori o nedotakljivosti življenja.

Po vložitvi predloga zakona v Državni zbor je Zdravniška zbornica prejela prošnjo ministrstva za zdravje, naj se do njega opredeli, kar kaže na pomembnost in občutljivost tega vprašanja v zdravstveni skupnosti.

vir Foto: STA Portal24