Kontroverzno imenovanje direktorja Policije sproža dvome o vplivu politike

ByAna Koren

15. septembra, 2023 ,

Kontroverzno imenovanje direktorja Policije sproža dvome o vplivu politike

Uradniški svet je v kontroverzni odločitvi presodil, da Senad Jušić izpolnjuje pogoje za položaj generalnega direktorja Policije kljub obstoječim dvomom glede njegovih vodstvenih izkušenj. Jušić, ki ni želel javno razkriti, kako je prepričal natečajno komisijo uradniškega sveta, je bil pred tem že dvakrat imenovan za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Policije. Uradniški svet je to dejstvo navedel kot dokaz, da izpolnjuje vse potrebne pogoje za to funkcijo.

Notranji minister Boštjan Poklukar je izrazil svojo podporo Jušiću. Minister je poudaril neodvisnost uradniškega sveta v procesu odločanja. Vendar pa je dopis predsednika natečajne komisije razkril, da je bila komisija opozorjena, da Jušić morda ne izpolnjuje vseh pogojev. Komisija se je kljub temu oprla na interna pravila policije in predhodno oceno ministrstva za notranje zadeve.

To je sprožilo kritike o politični motivaciji odločitve. Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo, je to označil kot padec standardov in vmešavanje politike v kadrovske odločitve. Cerar meni, da uradniški svet ne igra več svoje vloge, politika pa ima vse možnosti, da nastavlja kadre po strankarskih merilih. To pomeni, da lahko generalni direktor Policije postane tudi oseba brez resnih vodstvenih izkušenj.

RTVS je na ministra Poklukarja naslovil več vprašanj, med drugim, kako razume poudarke uradniškega sveta in ali bo ukrepal, če bodo pomočniki zahtevali položajne dodatke. Odgovorov še niso dobili.

Odločitev uradniškega sveta in ministrstva za notranje zadeve sproža resna vprašanja o objektivnosti in nepristranskosti odločitvenih postopkov, ki vplivajo na imenovanje ključnih funkcij v javnem sektorju. Prav tako postavlja pod vprašaj vlogo politike in uradniškega sveta v tem procesu ter vpliv, ki ga ima politika na kadrovske odločitve v javnem sektorju.

vir Foto: STA

Portal24