Koordinacijo reforme zdravstva bo prevzel premier Golob

Koordinacijo reforme zdravstva bo prevzel premier Golob

Koordinacijo reforme zdravstva prevzema premier. Ministrstvo za zdravje želi čim bolj digitalizirati zdravstveni sistem do 1. januarja 2024. Digitalizacija je po mnenju ministra Danijela Bešiča Loredana osnova za transparenten zdravstveni sistem.

Na Ministrstvu za zdravje so na Brdu pri Kranju deležnikom v zdravstvu predstavili strategijo digitalizacije zdravstva 2022–2027.

Strategija digitalizacije zdravstva v Sloveniji za obdobje 2022–2027 je ključni in temeljni dokument za digitalno preobrazbo slovenskega zdravstva, ki jo izpeljali v okviru napovedanega zakona o e-zdravju oz. o digitalizaciji ter v okviru reforme, ki jo bodo pripravili v tem letu in bo po napovedih zaživela 1. januarja prihodnje leto. Do tega datuma si želijo na ministrstvu izpeljati čim večji del predvidenih ukrepov in rešitev predstavljene strategije, je dejal.

Koordinacijo reforme zdravstva prevzema Golobova skupina

Delo je začela medresorska delovna skupina za zdravstvo, ki bo bedela nad pripravo zdravstvene reforme. Skupino neposredno koordinira predsednik vlade Robert Golob. Ureditev zdravstvenega sistema je namreč ena glavnih prioritet predsednika vlade in vlade v prihodnjih dveh letih, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (UKOM).

Skupina bo delovala po vzoru delovne skupine za blažitev draginje, ki je zadnje pol leta na tedenski ravni intenzivno pripravljala in usklajevala ukrepe za premagovanje energetske in prehranske draginje, so pojasnili na UKOM-u.

V delovni skupini bodo sodelovali ministri za zdravje, finance in javno upravo s ključnimi predstavniki strokovnih služb in predstavniki službe vlade za digitalno preobrazbo. Skupina bo skrbela za pripravo ukrepov za ureditev zdravstvenega sistema. Prebivalcem Slovenije bodo v slednjem zagotovljene dostopne, kakovostne in varne zdravstvene storitve na vseh ravneh zdravstvenega varstva.

“V zadnjih 30 letih smo bili priča številnim razpravam, napovedim reform ali polreformam. Aktualna priložnost za korenito spremembo ni idealna, je pa verjetno edina, ki nam je ostala. Iskali bomo široko soglasje za eno najpomembnejših reform za to državo ter njene državljanke in državljane,” je ob tem poudaril predsednik vlade Golob.

Aneks h koalicijski pogodbi?

Premier je na četrtkovem koalicijskem srečanju partnerje presenetil z napovedjo, da bodo pripravili in podpisali aneks h koalicijski pogodbi. Nanašal naj bi se na področje zdravstva.

Po neuradnih informacijah STA-ja naj bi bila možnost aneksa h koalicijski pogodbi, ki naj bi se nanašal na reforme, ki jih bodo koalicijski partnerji pretresali na srednem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju, namenjena “utrditvi koalicijskih zavez”. Ali bo ta dejansko podpisan, bo med drugim odvisno tudi od “zrelosti koalicijskih partnerjev”.

Na vprašanje, ali gre pri prevzemu koordinacije priprave zdravstvene reforme za krhanje premierjevega zaupanja do ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, je premier odgovoril, da “gre za dvig zdravstva na najvišjo mogočo raven”.

Ustanovitev delovne skupine po njegovih besedah pomeni, da je zdravstvena reforma resnično prva prioriteta vlade. Gre za pravilno potezo predsednika vlade in za vzorec, ki je pri obvladovanju draginje dobro deloval, je minister dejal v izjavi ob predstavitvi strategije digitalizacije zdravstva na Brdu pri Kranju.

Zdravstvena reforma pa bo med drugim tudi ena od tem, ki se je bodo v sredo lotili na koalicijskem vrhu.

Vir Foto: Vlada RS Twitter

Ne spreglejte…

Požareport: Novo ponižanje za Loredana: Golob mu vzame zdravstveno reformo. In koga Črnčec rine Golobu – za novega notranjega ministra?

Bešič Loredan s ponedeljkovim opravičilom ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću ni ponižal samo samega sebe, ampak tudi ponižal (degradiral) funkcijo ministra za zdravje.

Požareport: Pred prvim letošnjim vrhom koalicije: Jaz, jaz, jaz, veliki rešitelj, hkrati pa veliko blefiranja in sprenevedanja, poleg tega vsi zelo dobro vemo, zakaj se ustanavljajo tako imenovane posebne delovne skupine… več tukaj.