Koper: učenec v šolo s kladivom, ranil drugega učenca

ByAna Koren

7. januarja, 2023 , ,

Koper: učenec  v šolo kar s kladivom, ranil je učenca

Učenec ene od koprskih osnovnih šol naj bi s kladivom napadel drugega učenca in mu povzročil poškodbe glave. Spisal naj bi tudi seznam z imeni oseb, ki jih je nameraval pobiti. Nekateri učenci naj bi grozilna sporočila, da jih bo vse pobil, prejeli že okoli novega leta.

Ravnatelj šole: Naša prva skrb je varnost otrok

Učenec OŠ Šmarje pri Kopru je v četrtek v šolo prinesel kladivo in z njim napadel drugega učenca. Do napada naj bi prišlo na stranišču, kamor je napadalec sledil svoji žrtvi. Poleg tega naj bi imel učenec izdelan tudi seznam, na katerem so imena učencev in učiteljev, ki naj bi jih nameraval pobiti. 

Na prvi dan novega leta je osnovnošolec učencem poslal sporočilo, da jih bo vse pobil. Ker so se prestrašili, so starši o tem nemudoma obvestili šolo. Prav tako so obvestili Center za socialno delo. Štiri dni kasneje je prišlo do napada. 

Ravnatelj šole: Naša prva skrb je varnost otrok

Novinar 24ur Jaka Vran je govoril z ravnateljem šole Simonom Dražičem, ki pravi, da česa takšnega v 30. letih kariere ni doživel.

“Ne le, da česa takšnega še nisem doživel, ne poznam nikogar, ki bi kaj takšnega doživel,” pravi ravnatelj. Po dogodku je o njem pisno obvestil tudi starše učencev. Zapisal je, da se je na šoli zgodil hujši incident, v katerem je bil poškodovan en otrok. Takoj po zaščiti otroka so o dogodku obvestili reševalce, Policijo, starše vpletenih otrok in Center za socialno delo.  

Dodal je, da je poškodovani otrok že v domači oskrbi. Otrok, ki je poškodbo povzročil, je bil medtem umaknjen iz šole in tudi iz domačega okolja. Ravnatelj je povedal še, da učenec ni veljal za problematičnega v smislu agresije.

“Ko smo se pogovarjali z otroki, so ti rekli, da so imeli z njim v redu odnos. Ni bilo znakov, ki bi kazali na to, da bi se karkoli podobnega sploh lahko zgodilo,” je povedal. 

Glede morebitnega seznama oseb, ki naj bi jih učenec želel “pobiti” je ravnatelj dejal, da bo na dan vse prišlo v okviru preiskave. “Verjamem, da bomo potem vsi obveščeni o tem, kaj je bilo res. Veliko zgodb se širi, ampak ne bi rad podgreval ognja,” je povedal.

V sodelovanju s policistko so na šoli izvedli tudi razgovore z učenci od 6. do 9. razreda in jim pojasnili dogajanje, da bi jih pomirili. “Pogovore z njimi bomo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh in jim nudili vso potrebno pomoč,” piše v sporočilu za starše.

Prav tako se z zunanjimi institucijami dogovarjajo za psihološko podporo otrokom in za pomoč Policije, prav tako v obliki razgovorov. “Naša prva skrb je varnost vaših otrok in zagotavljamo vam, da bomo strokovni delavci šole, tudi s pomočjo zunanjih strokovnjakov, naredili vse, da se bodo vaši otroci na naši šoli ponovno počutili varne,” je ravnatelj še zapisal v sporočilo za starše.  

Policija informacij še ne daje.

Vir Foto: Pexels (fotografija je simbolična)