Korenček – od setve do lonca

ByAna Koren

16. aprila, 2023

Korenček – od setve do lonca

Korenček je zelenjava, ki spada v družino špargljev (Apiaceae) in je znana po svojem sladkem okusu ter visoki vsebnosti vitamina A in drugih hranilnih snovi. Je korenovka, kar pomeni, da se uživa predvsem korenina rastline.

Korenček običajno sejemo spomladi, ko se tla segrejejo na približno 7-10 stopinj Celzija. To je običajno v zgodnji pomladi, od marca do aprila, odvisno od podnebnih razmer in geografskih leg. Optimalna temperatura za rast korenčka je med 15-20 stopinj Celzija. Korenček je enoletna rastlina, kar pomeni, da se vsako leto seje na novo.

Sejanje korenčka zahteva dobro pripravljeno zemljo, ki je drobno zrahljana in brez večjih grudic. Seme se nahaja na globini približno 1-2 centimetra, v vrsti ali na gredici, s primerno razdaljo med semenom, običajno okoli 2-5 centimetrov.

Korenček potrebuje redno zalivanje, vendar pazite, da ga ne zalivate preveč, saj lahko prekomerna vlaga povzroči gnilobo korenin. Seme korenčka skali, od 2 do 3 dni po sejanju, odvisno od temperature in vremenskih razmer.

Ko so ki dovolj veliki, jih lahko poberemo in uživamo v različnih kulinaričnih jedeh ali pa jih shranimo za kasnejšo uporabo.

Korenček je zelo vsestranska zelenjava in se uporablja na različne načine.

Tukaj je nekaj pogostih načinov uporabe korenčka:

Surov: Korenček je odličen surov prigrizek. Olupljenega in narezanega na tanke trakove ali kolobarje ga lahko uživate samostojno ali pa ga za hrustljavost dodate solatam, sendvičem ali drugim surovim jedem. Je sladkega okusa in ima visoko vsebnost vitaminov.

Kuhani se pogosto uporablja v juhah, enolončnicah, omakah in drugih kuhanih jedeh. Lahko ga narežemo na kocke, kolobarje ali trakove ter ga kuhamo do mehkega, kar poudari njegov naravni sladek okus.

Pečen: Korenček se lahko peče v pečici skupaj z drugo zelenjavo, kot so krompir, pastinak ali bučo…

Foto: Pexels