Korupcijski škandali tresejo ukrajinsko obrambno ministrstvo

Ukrajinska vlada je nedavno sprejela odločitev o odpustitvi šestih namestnikov obrambnega ministra. Ta poteza je sledila odstavitvi obrambnega ministra Oleksija Reznikova zaradi obtožb o korupciji le dva tedna pred tem. Presenetljivo je, da predsednik Volodimir Zelenski ni podal jasnih razlogov za tako radikalno rekonstrukcijo vlade.

Toda nekatere povezave so bile vzpostavljene med nedavnimi korupcijskimi škandali in rekonstrukcijo vlade. Pred srečanjem z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in voditelji ameriškega kongresa je Zelenski izvedel čistko. Poudarjeno je bilo, da si predsednik želi predstaviti svojo državo kot resno zainteresirano za boj proti korupciji. Prav tako želi Zelenski ameriške voditelje prepričati o vrednosti njihove vojaške pomoči.

Obrambno ministrstvo je bilo že prej tarča kritik zaradi sumov nepravilnosti. Denimo razkritje, da je ministrstvo plačevalo previsoko ceno za osnovne izdelke, kot so jajca, je zbudilo številne dvome. Poleg tega je bil odkrit škandal, ki je razkril nakup vojaških jopičev iz Turčije po cenah, ki so bile daleč nad tržnimi vrednostmi.

Za Reznikova je bilo poudarjeno, da njegova neposredna vpletenost v te škandale ni bila potrjena. Njegov odhod pa je bil zaradi slabega obravnavanja teh vprašanj in njegovega odnosa z mediji zato neizogiben.

Je za korupcijo kriv Zelenski?

Nedavne odstavitve so močno vplivale na percepcijo ukrajinskega vodstva v svetu in doma. Medtem ko Zelenski išče podporo v mednarodni skupnosti, zlasti v ZDA, ga domači kritiki vidijo kot glavnega odgovornega za stanje korupcije v državi. Raziskave so pokazale, da velik del ukrajinske javnosti verjame, da je predsednik neposredno odgovoren za korupcijo v vladi.

Vendar pa Zelenski ne ostaja neaktiven. Njegova predlagana sprememba zakonodaje, ki bi korupcijo izenačila z veleizdajo v času izrednih razmer, kaže na njegovo resno namero boja proti tej težavi. Ukrajina se sooča z velikimi izzivi ne samo na vojnem bojišču, ampak tudi na področju dobrega upravljanja in boja proti korupciji.

Vzpostavitev sistema, ki odraža integriteto in preglednost, je ključnega pomena za Ukrajino, saj želi nadaljevati svojo pot proti članstvu v Evropski uniji. EU je že pripravila načrt za Ukrajino, ki vključuje korake za okrepitev boja proti korupciji. To je nujno potrebno, če želi Ukrajina obnoviti zaupanje svojih državljanov in mednarodne skupnosti.

vir Foto: ZelenskYY X Portal24